logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sağlık Hukuku

Soru 1:

Hasta Hakları Yönetmeliği’nin hangi maddesinde; “Rıza alınırken hastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında bilgilendirilip aydınlatılması esastır.” hükmü yer almaktadır?

Soru 2:

Hekimin sözleşmeden kaynaklanan hukuki sorumluluğunun doğabilmesi için hasta ile akdettiği vekâlet sözleşmesinin hükümlerini ihlal etmesi gerekmektedir. Vekâlet sözleşmesinin yükümlülükleri nelerdir? Hekimin sır saklama yükümlülüğü, Hastayı aydınlatma yükümlülüğü, Hastaya sadakat ve özen gösterme, Bilgi ve belgeyi kayda geçirme yükümlülüğü, Gerektiğinde tedavinin süreci hakkında bilgi verme ve hesap verme yükümlülüğü, Hastasının içinde bulunduğu sağlık problemlerinden kurtulması için gerekli tedaviyi yapma yükümlülüğü,

Soru 3:

“Hasta Haklarına İlişkin Avrupa Statüsü Sözleşmesi” kaç yılında ve nerede kabul edilmiştir?

Soru 4:

Tıp deontolojisinde bir ilk olarak kabul edilen tıp yemini kime atfen yazılmıştır?

Soru 5:

I- Deontoloji terim olarak “yükümlülükler bilgisi” anlamında kullanılmaktadır. II- Hekim ve hasta ilişkisinde, hekimin uymak zorunda olduğu gelenek ve kurallar Tıbbi Deontolojiyi öne çıkarmaktadır. III - Etik boyutunda üzerinde çalışılan sorunlar çözüme kavuştuğunda, bu sorunlara ilişkin normlar ortaya çıkmaya başladığında söz konusu bilgiler artık deontolojinin konusu hâline gelmektedir. Deontoloji ve Etik ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi vekâlet sözleşmesinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 7:

I. Yapılması gereken tıbbi müdahalenin nedeni II. Yapılması gereken tıbbi müdahalenin içeriği III. Yapılması gereken tıbbi müdahalenin kapsamı IV. Yapılması gereken tıbbi müdahalenin maliyeti Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri hastanın aydınlatılması kapsamında verilen bilgilerdendir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 31. maddesidir?

Soru 9:

Vekâlet sözleşmesinin özellikleri için aşağıdakilerden hangisi doğrudur ? Vekil, üzerine bir iş alır veya hizmet görmeyi taahhüt eder. Vekil, ifayı başkası adına ve hesabına yapar. Müvekkilin iradesine ve menfaatine uygun davranır. Vekil, işini kısmen de olsa bağımsız olarak yapar. Vekil, işin ifasıyla ilgili emir ve talimat alır; yer, zaman ve işin nasıl görüleceği konusunda ise bağımsızdır. Sadece edim fiilînin gereklerini yapmayı üstlenir. Vekil, edim sonucuna ilişkin bir taahhütte bulunamaz.

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Hipokrat zamanında tıp tanrısı olarak bilinmekte ve üzerine yemin edilmektedir?

Soru 11:

Vekâlet sözleşmesinde hekim, aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

Soru 12:

Yapılan öneriye karşılık, sözleşmenin öneriye uygun olarak kurulması arzusunu kesin şekilde ifade eden irade beyanına ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Kusura dayalı hatalı tıbbi uygulamaya ne denir?

Soru 14:

Kanun metninde, kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda herhangi bir hüküm bulunmuyor ise kanun, Resmî Gazetede yayımlandığı günü izleyen günden itibaren kaç gün sonra yürürlüğe girmektedir?

Soru 15:

Hasta haklarına ilişkin olarak doğrudan yapılan ilk düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Her türlü tıbbi müdahale öncesinde hastaya; kendisi ile ilgili tıbbi gerçekler, önerilen tıbbi girişimler, her bir girişimin olası risk ve yararları, önerilen girişimlerin farklı seçenekleri, tedavisiz kalmanın etkisi, tanı, sonuç ve tedavinin gidişatı anlatılmalıdır. Tüm bunlar anlatıldıktan sonra hastanın kendi el yazısı ile tüm bunları kabul ettiğine dair rızası alınmalıdır. Avrupa statü sözleşmesinde geçen bu durum aşağıdaki haklardan hangisidir?

Soru 17:

"Hasta, serbest çalışan bir hekime başvurduğunda, hekimin hastayı derhal reddetmediği ve tedaviyi kabulüne ilişkin onay verdiği durumda, hekimle hasta arasında ......kurulmuş olmaktadır". Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi  halinde cümle doğru olur?

Soru 18:

“Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir.’’ hükmü 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanununun hangi maddesinde yer almaktadır?

Soru 19:

Vekâlet sözleşmelerini diğer iş görme sözleşmelerinden ayıran en büyük özelliği, vekâlet sözleşmelerinin büyük ölçüde ne ilkesine dayanmasıdır?

Soru 20:

Vekâlet sözleşmesinde vekilin borçları nasıl sınıflandırılır ? Sadakat ve özen borcu İşi bizzat yapma borcu Müvekkilin talimatına uygun hareket etme yükümlülüğü Vekilin hesap verme borcu Vekilin vekalet dahilinde aldıklarını iade borcu