logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Hukuku

Soru 1:

Aşağıdaki edimlerin hangisi hastaneye kabul sözleşmesi içeriğinde yer almaz?

Soru 2:

Bir trafik kazası sonucu kırık kemik nedeniyle operasyona kendi rızasıyla alınan bir hastada daha sonra iç kanama olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda doktorun hastaya müdahale etmesi hukuken hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Hekimin tıbbi müdahale kapsamında haksız fiilden doğan sorumluluğunun unsurlarından birisi değildir?

Soru 4:

Aşağıda sıralanan seçeneklerden hangisi çocuklar üzerinde bilimsel deneyin ceza sorumluluğunu gerektirmemesi için aranan koşullardan birisidir?

Soru 5:

Anayasa’ya göre, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlar nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlar bakımından idarenin asli ve birinci derecede sorumluluğu kabul edilmiştir. Kamu tedavi kuruluşlarında yapılan bir tıbbi müdahale veya diğer sağlık hizmetleri yüzünden zarar gören kişi, ancak idare aleyhine dava açabilir. Bu durum kişi ve kurumları aşağıda belirtilen durumların hangisiyle etkiler?

Soru 6:

Tıp biliminin ve uygulamasının genellikle kabul edilen prensip ve ilkelerine dayalı tıbbi özen yükümlülüğünün hekim tarafından kusurlu olarak ihlali nasıl nitelendirilmektedir ?

Soru 7:

Aşağıdaki suçlardan hangisi, çok failli şekilde işlenebilen bir suçtur?

Soru 8:

Bir kişi üzerinde yaşamı uzatan tedbirlerin alınmasından vazgeçmek, ölümün doğal gerçekleşme sürecini geciktirecek tıbbi tedbirleri yarıda bırakmak anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Tıbbi tedavi dışındaki barınma, beslenme gibi diğer hastane hizmetlerinin ayrı bir sözleşmeyle düzenlenmesi durumunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?

Soru 10:

Kişisel verilerin korunması amacına yönelik özel kanun hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 11:

Bir hekimin kusurlu olarak tıp biliminin ve uygulamalarının genel kabul görmüş prensip ve ilkelerine dayalı özen ve yükümlülüklerini ihlal etmesine ne ad verilir?

Soru 12:

Devlet veya kamu tüzel kişilerinin bazı hâllerde ve karşılıklarını ödemek koşulu ile özel mülkiyete konu olan taşınmazın bir kısmına veya tamamına el koymasına ne denmektedir?

Soru 13:

Yaşayan kişiden rızasına aykırı olarak organ veya doku alma suçu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Bir hekimin yapması gereken bir fiili yapmaması halinde bunun haksız fiilden kaynaklanan bir sorumluluk niteliği taşıması için gereken unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri kusura dayanan haksız fiil sorumluluğunun unsurları kapsamındadır? Fiil Hukuka Aykırılık Zarar Kusur Uygun İlliyet Bağı

Soru 16:

Tıbbi tahlil işlemi yapan ve uzman sorumluluğunda faaliyet gösteren sağlık kuruluşuna ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Yeni Türk Borçlar Kanunu’nun hangi maddesinde “Vekâlet sözleşmesi, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşmedir. ” ifadesi yer almaktadır.?

Soru 18:

Anayasa’ya göre, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlar nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlar bakımından idarenin asli ve birinci derecede sorumluluğu kabul edilmiştir. Kamu tedavi kuruluşlarında yapılan bir tıbbi müdahale veya diğer sağlık hizmetleri yüzünden zarar gören kişi, ancak idare aleyhine dava açabilir. Bu durum kişi ve kurumları aşağıdaki belirtilen durumların hangisiyle etkiler?