logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Hukuku

Soru 1:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tıbbi denemelerin tanımıdır?

Soru 2:

Özel sağlık kuruluşlarının yerine getirmesi gereken yükümlülükler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Başvuran hastaları, tıp biliminin gerektirdiği en üst seviyede kabul etmek Hastaların tanı, teşhis ve tedavisini gerçekleştirmek Hastaya en iyi şekilde hastane bakımı sunmak Hastayı en üst seviyede aydınlatmayı, hastanın aydınlatılmış onamının alınmasını sağlamak Hastasına azami özen ve sadakati göstermek Sır saklama ve kayıt tutma yükümlülükleri yerine getirmek

Soru 3:

Haksız fiil kavramı içinde yer alan “haksız” kelimesi, neyi ifade etmektedir?

Soru 4:

Kişinin hukuk düzeni tarafından kabul görmeyen davranışları olarak nitelendirilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi öldürme suçları ile korunan hukuki değerdir?

Soru 6:

(TCK m.84). Söz konusu düzenlemeye göre, “(1) Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişiye verilen ceza aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Hasta hakları alanında ilk dönemdeki anlayışın yansıması olarak hasta hakkı yerine tıp sanatı ile uğraşanların bu sanatın icrasında uyması gereken kuralları belirleyen yemine ne ad verilir?

Soru 8:

Suçun manevi unsurunu oluşturan, kanunun suç saydığı fiili bilerek, isteyerek işleme iradesine ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Bir ödemede bulunan kimsenin yaptığı ödemeyi, kısmen veya tamamen yapması gereken diğer kişiden istemesine ne ad verilmektedir?

Soru 10:

Bir trafik kazası sonucu kırık kemik nedeniyle operasyona kendi rızasıyla alınan bir hastada daha sonra iç kanama olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda doktorun hastaya müdahale etmesi hukuken hangi kavramla açıklanabilir?

Soru 11:

A tipi poliklinik için aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?

Soru 12:

I. Hastaya bakma, II. Hastayı  muayene etme III. Teşhis koyma IV. Gerekli tedavi yöntemlerini uygulama Aşağıdakilerden hangisinde  hekimlik sözleşmesinin konusu gereği  hekimin yükümlülükleri bir arada verilmiştir?

Soru 13:

“Tabip, vazifesi ve ihtisası ne olursa olsun gerekli bakımın sağlanamadığı acil vakalarda, mücbir (olağanüstü) bir sebep olmadıkça, ilk yardımda bulunur.” Bu açıklama aşağıdakilerin hangisinin içeriğinde yapılmaktadır?

Soru 14:

Tıbbi ölüm halinin onaylanabilmesi için aşağıdakilerden hangi uzman hekimin  kurulda olması gerekli değildir?

Soru 15:

“Bazı hallerde bir davranış karşı tarafa zarar verecek nitelik taşıdığı halde hukuka aykırı olarak nitelendirilmez.” Aşağıdakilerden hangisi bu durumlardan birisidir?

Soru 16:

I. Dokunulmaz bir hak II. Devredilmez bir hak III. Nisbi bir hak Yaşam hakkının özelliklerine ilişkin  doğru ifadeler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Soru 17:

Hukuki sorumluluğu doğuran unsurlar arasında büyük önemi bulunmaktadır. Sorumluluğun asli şartı, tazminat hukukunun en temel ögelerinden biridir. Bu Sart gerçekleşmeden bir kişinin sorumlu olduğu düşünülememektedir. Meydana gelen zarar ile söz konusu fiil arasında veya olay arasında bir sebep-sonuç bağının bulunması gerektiğine işaret etmektedir. Açıklaması yapılan bu kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Vekilin üzerine aldığı bir işin veya hizmetin ifasını başkası adına ve hesabına, onun iradesine ve menfaatine uygun ve kısmen bağımsız olarak, sadece edim fiilînin gereklerini özen ve sadakatle yerine getirmeyi üstlendiği sözleşme...…….. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekir?

Soru 19:

“Faaliyetine esas uzmanlık dallarında yönetmelikte belirtilen asgari şartları taşıyan ve klinik uzmanlık dallarında en az dört hekimin çalıştığı sağlık kuruluşu” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir kişinin şahıs varlığında iradesi dışında meydana gelen eksilmeye hukuken ne ad verilir?