logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Sağlığı ve Güvenliği

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının birimleri arasında yer almamaktadır?

Soru 2:

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre aşağıdakilerden hangisi işverenin yükümlülükleri arasında yer almaz?

Soru 3:

"Önceden planlanmamış, çoğu zaman yaralanmalara, makine ve teçhizatın zarara uğramasına veya üretimin bir süre durmasına yol açan olay” olarak tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İşverenin sorumluluğunun, sözleşmeden doğan sorumlulukta zamanaşımı süresi TBK m.146’ya göre zamanaşımı süresi ne kadardır?

Soru 5:

İşyerlerinde iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda ortaya çıkabilecek işgücü ve işgünü kayıplarını azaltmak hangi İş sağlığı ve güvenliğinin amacıdır?

Soru 6:

Kimsenin, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uygun olmayan işlerde çalıştırılamayacağı, küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunacağı anayasada hangi madde ile ifade edilmiştir?

Soru 7:

Meslek örgütleri olan loncalarda, esnaf ve zanaatkârlar kendi sorunlarını serbestçe, katı kural ve şartlara bağlı olmaksızın görüşebilme, herkesin uyabileceği kararlar alabilme imkânını bulmuşlardır. Loncalar hangi dönemde görülmüştür?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarına yol açan çevresel faktörler arasında yer almaktadır?

Soru 9:

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanamamasının en önemli nedeni nedir?

Soru 10:

Diş eti hastalıkları, kesik kesik konuşma, titreme ve kramplar gibi rahatsızlıklara neden olan madde aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve genel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az kaç dakika iş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatında kayıt dışılığın önlenmesi, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapmak zorundadırlar?

Soru 12:

Bir kimsenin sözleşmeye aykırı davranış veya hukukun yazılı veya yazısız kurallarına aykırı hareketi nedeniyle başkasına vermiş olduğu zararı tazmin etme borcuna ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Kamu hukuku açısından işverenin işçiyi gözetme borcu aşağıdaki kanunlardan hangilerinde düzenlenmiştir? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Belediye Kanunu Borçlar kanunu

Soru 14:

Kamu hukuku açısından işverenin işçiyi gözetme borcu aşağıdaki hangi kanunlarda düzenlenmiş olamaz.

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi işverenin sorumluluğunun koşullarından birisidir?

Soru 16:

Aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı örgüt yapısı içinde aşağıdaki hangi birim yer almaz?

Soru 17:

Yapılan işin türüne ve yapıldığı ortama göre farklılık göstermekle birlikte kapalı yerlerde yürütülen işler için ortam sıcaklığının kaç °C aralığında olması normal kabul edilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdaki hangi sayılı kanun umumi hıfzısıhha kanunudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları ve meslek hastalıklarının işçiler açısından maliyetlerinden birisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi işverenlerin karşılaşabilecekleri dolaylı maliyetler arasında yer almaz ?