logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

Fizik konusundaki görüşlerini Kitâb el-Şifâ, Kitâb el-Necât ve El-İşârât ve el-Tenbîhât kitaplarında yazan Türk Alimi kimdir?

Soru 2:

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyun'un ilk başhocalığına kim getirilmiştir?

Soru 3:

Uzun bir süreden bu yana yapılan gezegen ve galaksilerin hareketlerine ilişkin gözlem çalışmaları sonucunda galaksilerin birbirlerinden uzaklaştıklarının belirlenmesi ne sonuç doğurmuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans’ın başlangıcı olarak kabul edilir?

Soru 5:

Bilgili insanla bilgisiz insan asla bir olmaz. Tek yararlı şey bilgidir. Öyleyse bilginin peşine düşmek, elde etmek için çaba göstermek en büyük erdemdir. Bu düşüncenin savunucusu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Plinius’un eseridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Mu‘allim-i Sânî (ikinci bilge) unvanı verilen türk felsefe geleeğinin kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

M.S. 85 ile M.S. 165 yılları arasında, İskenderiye’de yaşamış, astronomi, matematik, coğrafya, optik dallarında çalışmalar yapmış, fakat en çok astronomi alanındaki çalışmaları ile tanınan bilim adamı kimdir?

Soru 9:

Ünlü ressam Gentile Bellini hangi padişahın dünyada çok bilinen portresini yapmıştır?

Soru 10:

İbn-i Sina’nın hareket kuramlarına göre hareket halindeki bir cismin durmasının sebebi nedir?

Soru 11:

18. asrın sonlarına doğru, subaylara modern bilimleri öğretmek için kurulmuş olan Mühendishane-i Hümayun hocaları, Batı’daki askerî teknik okullarda okutulan ders kitapları arasından seçilen bilim kaynaklarından, tercüme ve adaptasyon yoluyla kitaplar hazırlamaya başladılar. 19. asrın başlarındaki ilk ilmî yayınlar, astronomi, matematik ve coğrafya konusunda telif ve tercüme yoluyla hazırlanan ve birçok baskısı yapılan kitaplarıyla mühendishane başhocalığı yapan biri tarafından yapılmıştır. Kimdir bu değerli yazar ve bilim adamı?

Soru 12:

Lehman Brothers isimli yatırım bankasının batmasıyla açığa çıkan ve küresel mali piyasaları karıştıran kriz hangi yıl yaşanmıştır?

Soru 13:

Evrenin ha^lihazırdaki durumunu en iyi açıklayan kuram hangisidir?

Soru 14:

Kopernik 1543 yılında "Torunlu Nikolai Kopernik’in VI Bölümlük Gökkürelerinin Dolanımları Adlı Kitabı"adıyla bir Astronomi kitabı yayınladı. Bu kitabın içinde yer alan ve Kopernik in devrim niteliğindeki en önemli varsayımı hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Albert Einstein (D.1879 - Ö.1955) bilim tanımına uyar?

Soru 16:

Osmanlı döneminde oluşan kültür ve bilim mirası, aşağıdaki hangi devletin ilmî ve kültürel alt yapısının temelinin oluşmasına katkıda bulunmamıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi / hangileri Kopernik’in “Göksel Kürelerin Döngüsel Devinimi” kitabında öngörülen yorumlar arasında incelenebilir? I. Evren küre şeklindedir, II. Gökkürenin hareketi dairesel, düzenli ve sonsuzdur, III. Ay, bir gezegendir, IV. Gezegenler yüksek hızla dolanırlar, V. Sistemin merkezinde Güneş bulunur ve sırasıyla Merkür, Venüs, Yer, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenleri dolanırlar,

Soru 18:

Kopernik'in, güneş sistemini modellediği, bugün “Kopernik Kulesi” olarak adlandırılan Katedralin gerçek ismi nedir?

Soru 19:

Epikuros, M.Ö. 340 ile M.Ö. 270 arasında yaşamış Helenistik dönem düşünürlerinden biri olup, Sisam adasında doğmuştur. Epikuros’un felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Civa – Kükürt Kuramı aşağıda verilen hangi İslam bilginine aittir?