logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

Piri Reis Kitab-ı Bahriye adındaki coğrafya kitabını 1525’te hangi padişaha sunmuştur?

Soru 2:

İnsanın daha rahat bir ömür sürmesini amaçlayan teknolojik gelişmelerin yoğunlukta olduğu zaman dilimi hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Osmanlı da III. Selim zamanında kurulan "Mühendishane-i Cedid" hangi askeri birliğe bağlıydı?

Soru 4:

Osmanlı Devletinde Humbaracılar Ocağını kuran Fransız generali  Comte de Bonneval hangi isimle tanınmıştır?

Soru 5:

Dalton’un ortaya koyduğu Atom Kuramına göre; I. Bütün maddeler, atom adı verilen son derece küçük parçacıklardan oluşur. II, Atomlar bölünemezler; ezeli ve ebedidirler. III. Farklı elementler, atomların orantısal bileşiminden oluşur. IV. Belirli bir elementin bütün atomlarının, büyüklük, kütle ve diğer özellikleri farklıdır. Bunlardan hangisi yada hangileri doğru değildir?

Soru 6:

Osmanlı İmparatorluğu'nda sivil muühendislik eğitimi, 1874-1875 öğretim yılında hangi kurumda başlamıştır?

Soru 7:

Helenistik çağda, astronomi gözlemlerinin yapıldığı bir oda, bitki araştırmalarının ve hayvanlar üzerine çalışmaların yapıldığı bilimsel kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir yüzeyin soğurganlık katsayısı “a”, yüzey tarafından soğurulan enerjinin yüzeye düşen toplam enerjiye oranı olarak belirlenir. Bir cisim, üzerine düşen bütün ışınları soğurma özelliği gösteriyorsa, yani soğurganlık katsayısı aşağıdakilerden hangisi ise, siyah cisim adını alır?

Soru 9:

XIX. ve XX. yüzyılda matematikte ortaya çıkan en önemli gelişme nedir?

Soru 10:

Ronesans’ın simge kişiliklerindendir Heykele ve mimariye de ilgi göstermiş olmasına karşın,  gercek başarısı resim alanındadır..………………………., ilgisini kent ve mimarlık konularına yöneltmiş ve 1503 yılında Osmanlı Sultanı II. Beyazıt’a yazdığı bir mektupta Haliç’in üzerine yapmayı tasarladığı bir köprüyle, gemilerde biriken suyu tahliye edecek bir su çarkından ve bir yel değirmeninden soz etmiştir. Ancak önerisi kabul edilmemiştir. Verilen boşluğa hangi isim getirilmelidir.

Soru 11:

Osmanlı Bilimi aşağıdaki hangi bilim mirası üzerine kurulmuştur? I- Selçuklu Devleti’nin bilim mirası II- Mısır, Suriye, Irak, İran ve Türkistan’daki bilim adamlarının faaliyetleri III- Anadolu şehirlerinde kurulmuş olan eğitim bilim müesseseleri

Soru 12:

1-Ruhlar 2-Bitkiler 3-Metaller 4-Mineral olmayan cisimler 5-Gazlar Yukarıdakidaki ifadelerin hangileri Cabir İbn Hayyan'nın kimya (simya) ilgi konusu olan maddelerin grubudur?

Soru 13:

Fresnel mekanik hareket kanunlarına ve esnek bir ortamda beklenilen kuvvet fonksiyonlarına dayanan ve bunlara ek varsayımlar ekleyen mekanik esir kuramını geliştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu varsayımlardan değildir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi / hangileri, 1875 yılında askerî rüşdiye mektepleri açılınca askerî tedrisatta yapılan derecelendirilme ve ihtisas şubeleri arasında görülmektedir? I. İdadî II. Baytar III. Süvari IV. Mekteb-i Harbiye

Soru 15:

Bir Türk Alimi olan Yusuf Has Hacibi’n eseri olan Kutadgu Bilig hangi maksatla yazılmış eserdir?

Soru 16:

Kopernik güneş merkezli evren modelini hangi yılda ortaya çıkardı?

Soru 17:

Farabi'nin havanın niteliğini irdelediği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

“İki doğru üçüncü bir doğru tarafından kesildiğinde, bu iki doğru içte meydana gelen açıların 180 o ’den küçük olduğu tarafta kesişirler” veya “bir doğruya dışındaki bir noktadan sadece bir paralel çizilebilir”. Bilim tarihine paraleller postulası adıyla geçen bu postulanın sahibi kimdir?

Soru 19:

İlk büyük kimyacı olarak ifade edilen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Piri Reis Kitab-ı Bahriye adındaki coğrafya kitabını 1525’te hangi padişaha sunmuştur?