logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Thales’in bilime kazandırdığı teoremlerden değildir?

Soru 2:

Epikuros, Stoacılık ve  …………………… şeklindeki iki okuldan birinin kurucusudur, cümlesi hangi ifade ile tamamlanmalıdır?

Soru 3:

Bilim tarihinde ilk su saati deneyi aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 4:

Bir düzlem üzerinde üç boyutlu izdüşümlerin oluşturulması konusunu ele alan bir kitaptır. Anlatılana göre bu kitap aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Sayı sistemi içinde on tabanlı (yani desimal) olup, erken tarihlerden itibarenkonumsal rakamlandırma yönteminin benimsendiği medeniyet hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bilimin gelişme aşamalarından biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Batlamyus'un Diyoptrik adlı eserinde ifade edilen prensiplerden biridir?

Soru 8:

M.Ö. 64 ile M.S. 24 yılları arasında, Amasya’da yaşamış ve coğrafya konusunda çalışmış, Anadolu ve çevresinde yapmış olduğu geziler sırasında edindiği bilgileri onyedi bölümden oluşan Coğrafya isimli kitapta toplamış bilim adamı kimdir?

Soru 9:

Coğrafyadaki en önemli çalışması, yer’in çevresini hesaplayan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Yalnızca gözlem verilerinin kaydedildiği fakat yorumlanmadığı Antik Yunan Öncesi Döneme ne ad verilir?

Soru 11:

Bilginin tekrar edilebilir deneylerden sonra tekrar ulaşılabilir olması gerekir. Bu açıdan bilimsel yöntem aşağıdakilerden hangisinden ayrılır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Batlamyus'un Katoptrik adlı eserinde sözü geçen konulardan biridir?

Soru 13:

Aşağıdaki kavimlerden hangisi Mezopotamya uygarlığının doğmasına neden olmuştur?

Soru 14:

Astronomi bilgilerine dayanarak takvim yapmışlardır. Takvimleri, Ay yılına göre hesaplanmıştır. Bir yılın uzunluğunu, bugünkü hesaba göre sadece 4,5 dakikalık bir hata ile doğru bulmuşlardır. Geceyi günden saymamışlar, Ancak gündüzü 12 saat olarak hesaplamışlardır. Bu hesaplamalar hangi uygarlık tarafından bulunmuştur?

Soru 15:

“Gök cisimlerini taşıyan küreler, ortak merkezleri olan yer küre çevresinde dönerler” düşüncesini aşağıdaki düşünürlerden hangisi savunmuştur?

Soru 16:

I-İslamın geniş bir coğrafyaya yayılmasıII-Namaz zamanlarının doğru belirlenmesiIII-Hasat zamanının doğru belirlenmesiYukarıdakilerden hangisi Orta çağ İslam dünyasında astronomi çalışmalarına önem verilmesinin nedenidir?

Soru 17:

İbn-i Sina’ya göre “kasri meyil” (hareket etme isteği) cismin özelliğine göre farklılık gösterir. İbn-i Sina’nın yaptığı gözlemlerden çıkardığı sonuçlara göre, ağır nesnelerin kasri meyilleri daha çoktur. Mantar ve taş aynı anda fırlatılırsa, gözlem sonucu taş daha uzağa düşmektedir. Mekanik için çok önemli olan bu bilgi ''Eylemsizlik ilkesi'' adıyla XXIII yüzyılda hangi bilim adamı tarafından ifade edilmiştir?

Soru 18:

Varro hastalıkların nasıl bulaştığını öne süren bir düşünürdür?

Soru 19:

Barut, kağıt ve matbaayı icat eden ilk uygarlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Roma dönemi içerisindeki mühendislik, Roma teknolojisinin üstünlüğünde ve gelişmesinde büyük bir paya sahipti. Yüzlerce arena, yol, köprü, su yolu ve hamam inşa edilmişti. Bu dönem içerisinde, Kolezyum, Pantehon gibi bir çok anıt inşa edilmiş olup, Roma mühendisliği ve kültürünün mirasını bugün de yaşatmaktadırlar. Roma döneminde bu tarz yapıların inşasına olanak sağlayan en büyük etken ne olmuştur?