logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

Aydınlanma Dönemi matematikçisidir. Modern sayılar kuramının kurucusu ve kendi adıyla anılan bir teoremin geliştiricisi olan matematikçi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1. Tümevarım yönteminin kullanılmasıyla bilgi kazanımı süreci, göz yoluyla maddesel görmeye benzer bir olay olarak gerçekleşir. 2. Işık, ilk maddesel form ve maddesel bir dünyada ilk ışık noktasının kendi kendine yayılması sonucudur.3. Maddesel dünyadaki herşey ışığın dağınık dağılımı ile ilişkilidir. Yukarıdaki yargılar bir ortaçağ bilim adamı olan "Robert Grosseteste" ait olan ışık hakkındaki ifadelerdir. Bu ifadelerden hangisi yada hangileri yanlıştır.

Soru 3:

Mühendishane'deki eğitim sistemine getirmiş olduğu yenilikler yanında İshak Efendi, asıl şöhretini modern bilimler konusunda başlattığı tercüme hareketi ile kazanmıştır. 1826-1834 yılları arasında fen bilimlerine ait temel ders kitaplarından oluşan toplam on üç ciltlik on eser hazırlamıştır. İshak Efendi'ye haklı şöhretini kazandıran dört ciltlik büyük eseri, dönemin Avrupa fen kitaplarından derlenen ve 1831-1834 yılları arasında İstanbul'da basılan Mecmua-i Ulûm-ı Riyaziye'dir. Bu eseri bu derece önemli kılan sebep nedir?

Soru 4:

Şerhü’l-Mülahhas fi’l-İlmi’l-Hey’e adlı eserin yazarı kimdir?

Soru 5:

Fabrica adlı eseri kalame alan bilim adamı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıda verilen gezegenlerin ilk keşiflerindeki kronolojik sınıflama en doğru olanıdır?

Soru 7:

Evrenin hâlihazırdaki durumunu en iyi açıklayan kuram hangisidir?

Soru 8:

Osmanlılarda din, kültür ve bilim faaliyetlerinin kaynağını oluşturan ve aynı zamanda devlet ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde teşkilatlanmış olan en önemli müessese aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Secchi, yaptığı spektral analizlerin sonucunda bütün yıldızların dört ana gurupta toplanabileceğini göstermiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu grupta yer almaz?

Soru 10:

Ruslar dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik-1’i dünyanın yörüngesine oturtmayı hangi yılda başardılar?

Soru 11:

Osmanlı müderrislerinin umumiyetle iyi bildiği “elsine-i selase” denilen üç dil hangileridir?

Soru 12:

Felsefe konusunda ikinci bilge olarak adlandırılan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıda, Külliyelerin bir birimi olarak inşa edilmiş önemli yapılar, yılları ile birlikte verilmiştir. Hangi seçenekteki bilgi doğru olarak eşleştirilmemiştir?

Soru 14:

Galileo’nun engizisyonda yargılanmasının nedeni nedir?

Soru 15:

Gezegenlerin dairesel değil de elips yörüngelerde dolandığını keşfeden gök bilimci kimdir?

Soru 16:

Rönesans’ı en iyi hangisi betimlemektedir?

Soru 17:

…………………..’nin  en çok tanınan ve değişik zamanlarda çalışabilen modellerinin yapıldığı su saatleri içinde öne çıkanı fil su saatidir. Bütün sistemi bir filin üzerine yerleştirmesi nedeniyle bu şekilde anılan bu saat bir teknoloji harikası olma özelliğini korumaktadır. Verilen boşluğa hangi bilim adamının adı getirilmelidir?

Soru 18:

Antalya yakınındaki Perge şehrinde doğmuş , M.Ö.262 ile M.Ö.200 yılları arasında yaşamış ve ''Konikler Hakkında” isimli geometri kitabını kaleme aldığı için “Büyük Geometrici” ünvanıyla anılan bilim adamı kimdir?

Soru 19:

Bilim doğanın her yönünü, tam olarak anlamaya çalışmışsa da kullanılan deneysel yöntemler ancak yapay ve sınırlı sorular ortaya atacak ve dolayısıyla sadece kısmi yanıtlara ulaşılacaktır. Bu görüş aşağıdakilere göre hangi bilim adamı tarafından savunulmuştur?

Soru 20:

Aşağıdakilerin hangisi Muvakkitlerin zaman tayini için kullandıkları bir cihaz değildir?