logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

XIX. ve XX. yüzyılda matematikte ortaya çıkan en önemli gelişme nedir?

Soru 2:

Gay Lussac,” Aynı koşullar altında bütün gazların eşit sayıda atomları içerdiği anlaşıldı” belirlemesini hangi yasa ile kurala bağlamıştır?

Soru 3:

Sıcaklıkla spektrum çizgileri arasında bir bağıntının olduğunu kanıtladılar ve her çizginin bir elemente karşılık geldiğini bulan bilim adamlarından birisidir?

Soru 4:

Coğrafi keşiflerin olumsuz sonucu Frengi, humma vb. hastalıkların  Avrupa’ya taşınmasıdır.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Ümit Burnunu keşfeden önemli denizcilerden biridir?

Soru 6:

Eski çağlarda din, efsane, felsefe gibi ihtiyaçları gidermeye yönelik uğraşlara ne ad verilir?

Soru 7:

Kitab el-Mevazi el-Müluk ve Selatin eserinde ele alınan konu / konular hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? I. Ülkelerin idari yapısı, sosyoekonomik yapılanmaları, II. Kadınların toplumdaki yeri, III. Yiyecek ve içecekler, beslenme IV. Sağlıklı idare ile sağlıklı halk arasında ilginç bir koşutluk, V. Hastalıklar ve onların tedavisi VI. Halk sağlığı için yapılması gerekenler,

Soru 8:

İbn-i Sina’nın Kasrî Meyil olarak ifade ettiği fiziksel kuralların günümüz modern fizikteki tarifi nedir?

Soru 9:

Osmanlılar dönemin en ileri kültür ve bilim merkezlerinden bilim adamlarının faaliyetlerinden istifade etmişlerdir. Osmanlılar İslâm dünyasının kültür ve bilim mirasını koruyup zenginleştirerek ona yeni bir dinamizm ve canlılık kazandırmışlardır. Böylece İslâm medeniyetinin eski merkezlerinin yanı sıra yeni kültür ve bilim merkezleri ortaya çıkmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemde gelişen Osmanlı kültür ve bilim merkezlerinden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans döneminde Matematik alanında çalışmalar yapan bilim adamlarından biridir?

Soru 11:

Memlekette Müslüman hekim sayısını attırmak düşüncesiyle, ileride kurulacak olan Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye'nin (sivil tıp mektebi) ilk temellerini atmış kişi kimdir?

Soru 12:

Osmanlı bilim literatürünün dili genel olarak Türkçe’nin yanında hangi dildir?

Soru 13:

Bütün varlıkların temeli ortaktır. Bu temel dört element (toprak, su, hava, ateş) ve tuz, kükürt ve cıvadan oluşan materia primadır (ilk maddeler). Canlı ve cansızların temelinde bu yedi element yer alır. Bu görüşü savunan bilim adamı kimdir?

Soru 14:

Bir kaynaktan çıkan ışık demetinin dar bir aralıktan geçirilmesiyle, aralığın ötesine sızan ışık demetinin içerisinde, oluşan aydınlık ve karanlık saçaklanmalara ne ad verilir?

Soru 15:

Newton'un kendi ışık tasarımına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Hubble Yasası evren hakkında nasıl bir bulguyu ifade etmektedir?

Soru 17:

“Bîmâristan” hangi fonksiyonu yerine getirmiştir?

Soru 18:

………………., Kristof Kolomb’un Amerika haritası ile Avrupa ve İslâm haritalarından istifade ederek ve aynı zamanda kendi tecrübelerine dayanarak 1513’te çizdiği haritanın bugün elimizde bulunan kısmı büyük ölçekli dünya haritasının bir parçasıdır. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? G M T Dili algıla Afrika Dili Almanca Arapça Arnavutça Azerice Baskça Belarusça Bengalce Boşnakça Bulgarca Burmaca Cebuano Chicheva Çekçe Çince Basit Çince Eski Danca Endonezyaca Ermenice Esperantoca Estonyaca Farsça Felemenkçe Filipince Fince Fransızca Galce Galiçyaca Gücerat Dili Gürcüce Haiti Creole Hausa Dili Hırvatça Hintçe Hmong Dili İbranice İgbo Dili İngilizce İrlandaca İspanyolca İsveçce İtalyanca İzlandaca Japonca Javanese Kamboçyaca Kannada Katalanca Kazakça Korece Laoca Latince Lehçe Letonca Litvanyaca Macarca Madagaskar Dili Makedonca Malayalam Malezya Dili Malta Dili Maori Dili Marathi Moğolca Nepalce Norveççe Özbekçe Pencap Dili Portekizce Rumence Rusça Sesotho Dili Seylanca Sırpça Slovakça Slovence Somalice Sundanizce Svahili Tacikce Tamil Tay Dili Telugu Türkçe Ukraynaca Urduca Vietnamca Yidce Yoruba Yunanca Zulu Afrika Dili Almanca Arapça Arnavutça Azerice Baskça Belarusça Bengalce Boşnakça Bulgarca Burmaca Cebuano Chicheva Çekçe Çince Basit Çince Eski Danca Endonezyaca Ermenice Esperantoca Estonyaca Farsça Felemenkçe Filipince Fince Fransızca Galce Galiçyaca Gücerat Dili Gürcüce Haiti Creole Hausa Dili Hırvatça Hintçe Hmong Dili İbranice İgbo Dili İngilizce İrlandaca İspanyolca İsveçce İtalyanca İzlandaca Japonca Javanese Kamboçyaca Kannada Katalanca Kazakça Korece Laoca Latince Lehçe Letonca Litvanyaca Macarca Madagaskar Dili Makedonca Malayalam Malezya Dili Malta Dili Maori Dili Marathi Moğolca Nepalce Norveççe Özbekçe Pencap Dili Portekizce Rumence Rusça Sesotho Dili Seylanca Sırpça Slovakça Slovence Somalice Sundanizce Svahili Tacikce Tamil Tay Dili Telugu Türkçe Ukraynaca Urduca Vietnamca Yidce Yoruba Yunanca Zulu Konuşma fonksiyonu 200 karakter ile sınırlıdır Seçenekler : Geçmiş : Geribildirim : Donate Kapat

Soru 19:

16. asırda, Osmanlı haritacılığı hangi denizcinin çalışmalarıyla en büyük eserlerini vermiştir?

Soru 20:

Harezmî’nin aritmetik konusunda kaleme aldığı çalışması hangi isim başlığını taşımaktadır?