logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim ve Teknoloji Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi İslam Dünyası'nda Farsça'dan Arapçaya çevrilen eserlerden biridir?

Soru 2:

Uzaya ilk yapay uydu olarak Sputnik-1’i gönderen ülke hangisidir?

Soru 3:

Ay’da yürüyen ilk insan kimdir?

Soru 4:

19. Yüzyılda Avrupa tarzı fen eğitimine geçmiş ardından da Humbaracı ve Lağımcı Ocağından ayrılan eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Osmanlı haritacılığı hangi denizcinin çalışmalarıyla en büyük eserlerini vermiştir?

Soru 6:

Faraday’ın “bütün etkileşim türleri kuvvet çizgilerinin yarattığı tek bir manyetik alandır” yargısını temele alan Elektromanyetik Kuramı geliştiren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Ümit Burnunu Bulan kaşif aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Sekizinci derece denklemleri yardımıyla 1801’de bulunan Ceres gezegenciğinin (asteroit) yörüngesini belirleyen bilim adamı kimdir?

Soru 9:

Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyun (Deniz Mühendishanesi) ve Mühendishane-i Cedid (Kara Mühendishanesi) hangi Osmanlı padişahı zamanında açılmıştır?

Soru 10:

…………………    Kuramı  20. yüzyılın ilk çeyreğinde geliştirilmiş, küçük boyutlardaki fiziksel olayların incelenmesinin tutarlı bir bicimde yapılmasını sağlayan, çağdaş fiziğin temel kuramlarından biridir. Verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

1400-1600 yılları arası Coğrafî Keşifler Çağı olarak adlandırılır ve bu dönem insanlık tarihinin çok özel bir dönemidir. İki yüzyıllık bu çağda yeni kıtalar keşfedilmiş, dünya denizden ilk kez dolaşılmış, ticaret dünya ölçeğinde yapılmaya başlanmış, ilk kez deniz aşırı imparatorluklar kurulmuş ve bütün bunlara bağlı olarak yeni keşfedilen kıta ve bölgelerin doğal zenginlikleri Avrupa’nın ekonomik, ticari, bilimsel, teknolojik vb. gelişimine kaynak olarak aktarılmış ve sonuçta etkileri bugüne uzanan gelişmelerin yaşanmasına yol açılmıştır. Bu dönemde en önemli keşif Amerika’nın keşfidir. Kimdir Amerika kıtasını ilk keşfeden kişi?

Soru 12:

16. yüzyılda Osmanlı haritacılığı hangi denizcinin çalısşmalarıyla en büyük eserlerini vermiştir?

Soru 13:

Batı ve Doğu kaynaklarından yararlanarak kaleme alınmış Cihannümâ adlı eser Osmanlı coğrafyası ve kültür tarihi bakımından kıymetli bir eserdir. Bu önemli eseri kim kaleme almıştır?

Soru 14:

Aşağıdaki İshak Efendi’nin eserlerden olan hangi kitapta kimyanın harp sanayiindeki önemi anlatılmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Uygurların bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarından biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, Mu‘allim-i Sânî unvanı verilerek onurlandırılan Bilim Adamı ve unvanın anlamı doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Tıp konusunda, Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun (Ö. 1468 civarı) yazdığı eserlerin Osmanlı tıp literatürünün gelişmesinde önemli bir yeri vardır. Onun ilk Türkçe cerrahî eserinin adı nedir?

Soru 18:

Aşağıdaki Uzay ve Ay ile ilgili eylemlerden hangi ikisi yer değiştirirse, eylemler oluş sıralarına göre doğru olarak sıralanmış olacaktır? I. Yapay uydu Sputnik-1 gönderildi, II. Amerika yapay uydu gönderdi, III. Apollo-8 gönderildi, IV. Vostok-1 adlı roketle uzaya ilk insanlı yolculuğu Yuri Gagarin yaptı, V. Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins Ay’da Sessizlik Denizi diye adlandırdıkları bölgeye indiler,

Soru 19:

Osmanlı döneminde ilk medrese nerede kurulmuştur?

Soru 20:

Batlamyus’un Coğrafya kitabı bugünkü 0 meridyeni Greenwich yerine başlangıç meridyenini hatalı seçmesi nedeniyle kitapta geçen bütün enlem boylam değerleri hatalıdır. Yerkürenin büyüklüğü yanlış verilmiştir. Bütün bunlara rağmen verdiği ilhamla dünyada bir kaşif neyi keşfetme cesaretini bulmuştur?