logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Radyo ve Televizyon Haberciliği

Soru 1:

Prompter sorumlusu, yayın sırasında hangi mesleki kişiliklerle irtibat halindedir?

Soru 2:

I Olay yerinde yapılan röportajlar II Kafeteryada yapılan röportajlar III Sokak röportajları IV Stüdyo röportajları V Telefonla yapılan röportajlar

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi radyo haber yapımı ile ilgili yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi  temel etik ilke ve değerlere göre, kamu hizmetinde çalışanlardan beklenen etik davranışlardan değildir?

Soru 5:

I. Radyo haber metinleri konuşma diliyle yazılmalıdır. II. Görsel ve işitsel bir medya olarak, okuma-yazma bilmeyenlere de hitap eder. III. Metinler herkesin okuyabileceği şekilde bilgisayarda yazılmalıdır. IV. Radyo haber metinlerinde vurgulanmak istenen yerin altı çizilmelidir. V. Radyo haberciliğinde haberler mümkünse olaya tanıklık eden muhabir tarafından yazılmalı ya da ona bağlanılarak görüntü ve haber arasında  güvenilir bir ilişki kurulmalıdır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri radyo haber metinleri yazılırken biçim açısından dikkat edilmesi gereken kurallardan değildir?

Soru 6:

bültenle ilgili tüm teknik süreçten, bültende yer alacak haberlerin hangi sırayla yayına gireceğinden, haberlerin süre ayarlamasını belirleyen, yayın akışının tüm düzenlemesinden sorumlu olan kişi kimdir?

Soru 7:

Farklı meslek sayısı kadar etik ilkelerin bulunduğunu söyleyerek, her mesleğin etik bilgisine sahip olmanın olanaksız olduğunu söyleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İnsanların birbirleriyle anlaşmak için sesli olarak konuştukları dile ne ad verilir?

Soru 9:

Birincil ses kullanımında, ana ses olarak tercih edilen seslerden, haber metninin seslendirilmesine ne ad verilir?

Soru 10:

Haber biriminin başında bulunan ve haber süreci içinde en son karar verici sorumluluğunda olan mesleki kişilik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Radyo ve televizyon haberciliğinde konuşma diline uygun olarak haber yazılmasının da kendine özgü birtakım kuralların olmasının sebeplerinden birisi   hangisidir?

Soru 12:

Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur. Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur. Gazeteci, her ne amaçla olursa olsun, tehdit ve şantaj gibi yollara başvurmaz. Gazeteci bu şekilde baskılara da karşı koyar. Gazeteci her türlü baskıyı reddeder ve çalıştığı basın - yayın organındaki yöneticileri de dahil olmak üzere kimseden işiyle ilgili talimat alamaz. Yukarıdakilerden hangileri Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi adı altında hazırlanan bildirgede yer alan, gazetecinin temel görev ve ilkeleri arasında yer alır?

Soru 13:

I. Doğal afet durumları gibi özel koşullarda habere anında ulaşılabilirlik sağlaması II.Radyo alıcılarının kolay elde edilebilir olması III. Herhangi bir iş ile uğraşıyorken de dinlenebilir olması IV. 24 saat canlı yayınlarla olayları anında iletim özelliği olması Yukarıdakilerden hangileri radyoyu yıllardır diğer kitle araçlarından üstün kılan sebeplerdendir?

Soru 14:

TV haberciliğinde, yapılmış haberler arasından yazı işlerine ve editörlere gönderilecekleri seçen yetkili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Radyo yayınını tanımlarken, hangi ifadenin doğru olduğu söylenebilir?

Soru 16:

Hangi ifade, Televizyon Haber Program Türlerini tanımlarken doğru olarak kabul edilebilir?

Soru 17:

Haber yapma ne demektir?

Soru 18:

Hangisi televizyon haberinin genel düzenlemesinden, içerikten ve bültenin genel işleyişinden sorumlu olan mesleki kişiliktir?

Soru 19:

Eğlence ve bilginin iç içe geçtiği, eğlencenin odağa alındığı melez bir habercilik türüne ne isim verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi haberin alt yapısını oluşturan 5N+1K sorularını oluşturan 5N' den biri değildir?