logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Haberciliği

Soru 1:

Bir radyo istasyonuna tematik radyo kanalı diyebilmek için kanunen günlük yayın sürelerinin yüzde kaçını o türe ayırmaları gerekir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de televizyon yayıncılığının başlamasından sonra radyo yayıncılığında gözlemlenen değişimlerden biri değildir?

Soru 3:

Hangi ifade Ana Haber Bültenleri için doğru kabul edilebilir?

Soru 4:

24 saat yayın yapan dünyanın ilk tematik haber kanalı hangisidir?

Soru 5:

Radyonun günlük yayın akışı sürecinde, gün içindeki gelişen olayları aktarmak amacıyla belli saatlerde yayınlanan haber program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İlk düzenli televizyon yayını hangi ülkede başlamıştır?

Soru 7:

Radyo haberciliğinin en zayıf yönü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

''Haberin geniş toplum kesimleri açısından taşıdığı hassasiyet, ilgi, sonuçları itibariyle yarattığı durum, hayatı etkileme düzeyi, bilinmesinin taşıdığı gereklilik ve olağanüstülüktür. Sevincin de üzüntünün de büyüklüğü önemini ortaya koyar.Bu sevinçten ya da üzüntü verici durumdan etkilenen kişilerin oranı habere bu değeri katan bir ölçüttür.'' Ülkemizdeki haber değerlendirme ölçütleri dikkate alındığında yukarıdaki paragraf hangisinin açıklamasıdır?

Soru 9:

Kamuoyunun bilgi edinme ihtiyacını karşılamak amacıyla güncel, toplumsal, siyasal, kültürel, ekonomik olay, konu ve gelişmelerin, basın ve yayın meslek ilkeleri uyarınca, doğruluk ve çabukluk ilkesine uygun olarak izlenip, derlenerek, izleyici veya dinleyicilere, olağandışı durumlar hariç düzenli olarak, belirli saatlerde sunulan program türü hangisidir?

Soru 10:

"Haberin insanlara sağladığı yarar düzeyidir. İnsanların ihtiyaçlarına, beklentilerine, sorularına, meraklarına yönelik, onların hayatına katma değer sağlayan, çıkarlarına uygun düşen her olay, konu, gelişme ya da bilgi, haber değeri için önemli bir ölçüttür." Soruda yer alan ifade aşağıdaki seçeneklerden hangisinin tanımı olarak verilmektedir?

Soru 11:

Televizyonda genel olarak haber programları içinde hangisini saymak doğru olmaz?

Soru 12:

Haber programları tasarlanıp düzenlenirken, izleyici hedef kitlenin belirlenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken temel etken hangisidir?

Soru 13:

Savaş, deprem, seçim zamanları gibi olağanüstü dönemlerde haber verme açısından önemi artan yayın türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Radyonun mucidi ya da babası olarak bilinen kişi hangisidir?

Soru 15:

Resmi Gazete’ye göre aşağıdakilerden hangisi haber programı kategorisi içinde yer almaz?

Soru 16:

Belirli bir gündem haber konusunun, farklı kişilerce ve bakış açılarıyla ele alındığı haber program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Radyoda kişisel görüşlerin soru cevap yöntemiyle verildiği program türü hangisidir?

Soru 18:

Haber programlarında genellikle bir ya da birkaç konu derinlemesine tartışılır. Haber programları süre olarak haber bültenlerinden daha kısa olurlar. Haber programlarında sadece anlık gelişmeler verilmektedir. Radyo haber programları ile ilgili olarak yukarıda verilmiş olan ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi televizyon haberlerinin yapısal özelliklerinden değildir?

Soru 20:

Televizyonda, izleyicilerin de stüdyoda bulundukları, zaman zaman konunun uzmanı olarak stüdyoda bulunan konuşmacılara sorular yönelttikleri ya da bire bir karşılıklı tartışma sürecine girdiklerini programlar hangileridir?