logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Radyo ve Televizyon Haberciliği

Soru 1:

Hangisinin Radyo haber metinleri yazılırken biçim açısından dikkat edilmesi gereken kurallardan olduğu söylenemez?

Soru 2:

I. Masumiyet karinesi ve adil yargılanma ilkesini gözetmek II. Mesleki dayanışmaya saygı göstermek III. İnsan onuruna, temel hak ve özgürlüklere saygılı olmak IV. Şiddeti teşvik etmemeye ve meşrulaştırmamaya özen göstermek V. Özel hayata ve mahremiyete saygılı olmak Yukarıdakilerden hangileri Yayıncılık Etik İlkeleri’nin maddeleri arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Televizyon haberinin sunumunda, spiker ve editör spiker olarak bir ayrım yapılması yerinde olacaktır. Spiker, haber metnini prompter sistemi ile okuyan, haberi seslendiren ve sorumluluğu sadece haberi okumak olan kişi kimdir?

Soru 4:

Televizyon haberine konu edilen olay, kişi ya da yerlerin/mekânların çeşitli açılarla kamera kaydının alınmasına ne ad verilir?

Soru 5:

Hangisi  röportaj türünde süre sınırlandırması yoktur?

Soru 6:

Ses cihazlarında dinlenilen müzik sinyalinin dışında, genellikle ses seviyesi düşükken duyulan seslerin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Habere konu olan mekanda olaya tanık olmuş, olayın aktörü ya da olayla ilgili uzmanlığı olan kişi/kişilerle yapılan röportaj türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Televizyonda günlük ana ya da ara haber bültenlerinin hazırlanmasında işleyiş genellikle hangi sırayla gerçekleşir? I. Görüntü ve metinlerin eş zamanlı akışı için gerekli kontrol ve düzenlemelerin yapılması II. Elde dilen bilgilerin haber metni formatına (5N+1K kuralına göre) dönüştürülmesi ve editoryal süreçte tekrar gözden geçirilmesi III. Haberin sesli/sessiz görüntülerinin, video ve ses kayıtlarının ya da anlatımı zenginleştirmek için kullanılacak harita ve grafiklerin hazırlanması IV. Haber metninin spiker tarafından ekran karşısındaki izleyicilere aktarılması

Soru 9:

Hangisinin radyo haberlerinin yapısal özelliklerinden olduğu söylenemez?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi haber için ayrılan bütçe ve ücretler gibi düzenlemeleri yapan ve aynı zamanda haber süreci içerisindeki her noktaya ilişkin en son ve gerçek sorumluluğa sahip olan kişidir?

Soru 11:

Televizyon haberine konu edilen olay, kişi ya da yerlerin/mekânların çeşitli açılarla kamera kaydının alınmasına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi birincil ses kullanımında, ana ses olarak tercih edilen seslerden değildir?

Soru 13:

“Kamu görevlilerinin gerek kendi inisiyatifleriyle gerekse hizmetten yararlananların teşvikiyle etik davranış ilkelerini ve hukuku ihlal edecek şekilde, özel çıkar, tercih, prestij veya belirli bir grubun çıkarı için kamusal gücü kullanarak ortaya koydukları her türlü davranış ve yöntem” e ne ad verilir?

Soru 14:

Hangisi televizyon haberini yayına hazır hale getiren, gerekli düzeltmeleri yapan ve habere son şeklini veren mesleki kişiliktir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi radyo haber metni yazılırken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 16:

Televizyon haberciliğinin yapısal özellikleri göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi yayın ve yapım sürecinde dikkat edilmesi gereken kurallar arasında yer almaz?

Soru 17:

Radyo haberciliğinin savaş döneminde ilk olarak kullanılma amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türkiye’de resmi olarak ilk radyo yayını hangi yıl yapılmaya başlanmıştır?

Soru 19:

Televizyon haber yayın akışı içerisinde kendine yer bulan haberlerin seçiminde öncelikle aranan özelliğin hangisi olduğu söylenebilir?

Soru 20:

I. Radyo dinleyicisiyle haber veren kişi arasında ses ve sözcüklerden başka aracı yoktur. II. Radyo haber metninde basit ve az cümleli ifadeler kullanılmalıdır. III. Uzun açıklamalar yapılarak haber tüm detaylarıyla sunulmalıdır. Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri radyo haberi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerdendir?