logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Haberciliği

Soru 1:

I. Canlı yayın II. Tartışma programları III. Yorum programları IV. Haber belgeselleri V. Röportajlar Yukarıdakilerden hangileri televizyon haber programları arasında yer almaktadır?

Soru 2:

1936 yılında radyonun devletleştirilmesine ilişkin çıkan yasadan sonra radyo yayıncılığı hangi kurumun denetimine bırakılmıştır?

Soru 3:

Televizyonun ilk ortaya çıktığı yıllarda, televizyon yayınlarının dünyada popülerleşmesine aşağıdakileren hangisi engel olmuştur?

Soru 4:

Diğer program türlerine göre öncelikli olan ve televizyon kuruluşuna saygınlık kazandıran unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

'Radyo yoksulların, özellikle de eve bağlı yoksul kadınların hayatını büyük ölçüde dönüştürmüştür.' Bu durumun en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir radyoda gazete haberi verilmesinin nedenlerinden biri değildir ?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan olaylardan hangisi radyonun ilk olarak tüm dünya tarafından öneminin anlaşılmasına sebep olmuştur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi açık oturumun özelliklerinden biri değildir?

Soru 9:

I. Röportaj konuğuna konuyu en iyi açıklatacak sorular sorulmalıdır II. Röportajda muhabirin ya da spikerin yorum ve yönlendirmesi bulunmalıdır III. Ses kaydı, yayında net olarak anlaşılabilecek kalitede yapılmalıdır IV. Röportajın konusu hedef kitlenin dikkatini çekebilmelidir V. Röportaj öncesi konu ve konuk hakkında kapsamlı bir araştırma yapılarak bilgi sahibi olunmalıdır Yukarıdakilerden hangileri başarılı bir röportaj yapabilmek için uyulması gereken koşullar arasında yer almaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre hızlı bir kitle iletişim aracıdır?

Soru 11:

Belirli bir gündem haber konusunun, farklı kişilerce ve bakış açılarıyla ele alındığı televizyon haber program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Türkiye’de 1990 sonrası ticari yayıncılığın başlamasıyla birlikte, yayıncılık sektöründeki bu yeni dönem ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 13:

Radyo Televizyon Yüksek Kurulu kaç yılında kurulmuştur?

Soru 14:

Olup bitmiş, olmaya devam eden ya da olması beklenen olaylara ilişkin bir bilgi edinme ve bunu yayma işine ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi radyo televizyon gibi iletişim kurumu araçlarını nitelendirmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi geniş kapsamlı televizyon haber programlarındandır?

Soru 17:

Televizyon tarafından görüntülenen ilk olay hangisidir?

Soru 18:

Türkiye 5KW güçle ilk düzenli radyo yayınına kaç yılında geçmiştir?

Soru 19:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Hakan Cem Işıkların vurguladığı haberde bulunması beklenen haber değeri ölçütleri arasında yer almamaktadır?

Soru 20:

''Dinleyici, bir anlamda tarihin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkmalı ve dramatizasyonun içinde kendini bulmalıdır. Radyoda bu dramatizasyonu yaratabilmek için seslendirmelerin ve efektlerin etkisi de göz ardı edilmemelidir.'' Yukarıdaki paragraf dikkate alındığında  radyoda hangi tür haber programının içeriğinden bahsediyoruzdur?