logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyonda Program Yapımı

Soru 1:

Köprü Kurmak olarak tanımlanan; programın başlayış ve bitiş saatlerini küsuratlı saatlere yerleştirerek diğer kanallardaki programların başlama ve bitiş saatlerine yayılarak yapılmak istenilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Senaryo yazımına ve yapım sonrası aşamalarına ihtiyaç duyulmayan ve çekimin önceden hazırlanan bir akış planına göre yapıldığı yayın türü hangisidir?

Soru 3:

Televizyonculukta Pay TV nasıl bir sistemdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi televizyon programlarının yenilik açısından taşıması gereken özellikler arasında yer alır?

Soru 5:

Kendi içinde bir bütünlüğe sahip ve birbirleriyle yakın ilişkisi olan sahnelerin bir araya gelmesiyle oluşan ve senaryonun bir parçası olan unsur nedir?

Soru 6:

Program bütçesinin hazırlandığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bir radyo programının hazırlanmasında, programın biçimini belirleyen öncelikli unsur aşağıdakileren hangisidir?

Soru 8:

Sadece kurgu değil, her türlü ses, grafik, görüntü, fotoğraf, animasyonun eklendiği; renk, ses düzeltmesinin, özel efektin yapıldığı aşama hangisidir?

Soru 9:

Bir radyo programının yayınlanabilir hale gelmesi için pek çok aşamadan geçmesi gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu aşamalardan biri değildir?

Soru 10:

Kendi içinde bir bütünlüğe sahip ve birbirleriyle yakın ilişkisi olan sahnelerin bir araya gelmesiyle oluşan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Televizyon ses, görüntü ve hareket öğelerini birleştirdiğinden, günlük yaşamda mesajları daha etkili bir biçimde geniş izleyici kitlelerine ulaştıran en önemli kitle iletişim aracıdır. II. Diğer iletişim araçlarına göre radyo ve televizyon programlarının kişi başına yapım maliyeti ve yayın maliyeti oldukça yüksektir. III. Radyo, teknik özelliklerinden dolayı hızlı bir haberakışı sağlayabilme, etkili bir şekilde dinleyicilerine ulaşabilme ve başka işlerle uğraşırken de dinlenebilme özelliğine sahiptir. IV. Televizyon bir konunun, olayın ve olgunun olduğugibi ya da dramatize edilerek gösteriminde kullanılan en güçlü araçtır. V. Radyo ve televizyon programlarında süre sınırı olduğundan, programda yer alacak konuların da sınırlı ve az sayıda olması gerekir.Radyo ve televizyon ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Kameranın bir kez çalıştırılması ile elde edilen görüntüye ne ad verilir?

Soru 13:

Hedef kitlenin yaşı, cinsiyeti, eğitim, yaşadığı yer aşağıdakilerden hangisini belirlemektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çekim senaryosunun işlevlerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi çekim senaryosunda bulunmaz?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yapım öncesi çalışmalardan biri değildir?

Soru 17:

i. Yapım ii. Yapım Öncesi iii. Yapım Sonrası iv. Senaryo Yazımı v. Yayın ve Değerleme TV program yapım sürecinin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisi gibidir?

Soru 18:

Senaryoya göre kameranın kayıda girmesi ile çıkılması arasında geçen sürede elde edilen görüntü parçacığına ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kamusal yayıncılık özelliklerinden biridir?

Soru 20:

TV program yapımında ışık yönetmeni ve kameraman bilgisi hangi listeye yazılır?