logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Radyolarda canlı yayınlar sırasında toplum yapısına uygun olmayan yapıda fikir beyan etmek isteyen kişiler nasıl denetlenmektedir?

Soru 2:

Türkiye için program türlerine ilişkin sınıflandırmayı Yönetmeliğe göre yapılan tanımlar çerçevesinde Radyo televizyon yayınlarını düzenlemek ve denetlemekle görevli olan kurum/kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

......... reklam; yayıncı tarafından reklam yapmak amacıyla, malların, hizmetlerin, ismin, ticari markanın veya üreticinin ya da hizmet sağlayıcının faaliyetlerinin, para karşılığı veya benzer nedenlerle, programlarda logo, ticari unvan, tescilli marka, görüntü, sözlü ifade veya bunları çağrıştırabilecek imalar yoluyla tanıtımını içeren reklamlardır. Yukarıdaki boşluğa hangi ifade gelmelidir?

Soru 4:

"Amacı izleyiciyi dünyada ve toplumda ortaya çıkan olaylardan, gelişmelerden, toplumu ilgilendirecek, haber değeri taşıyan her tür olaydan bilgi sahibi etmektir." Tanımı verilen program türü hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?I. Stüdyo planı yönetmenin yapım öncesinde yapması gereken işlerdendirII. Kişilerin hareketleri dekor tasarımında göz ardı edilirIII. İki kişi 90 derece konumlandırıldığında aksiyon çizgisi bakış açısı doğrultusunda gelişir

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel değerleri aktarmak ve bireyi çağdaş kültürel birikimle donatmak amacıyla yapılan programlara örnektir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi eğlence programına bir örnek olarak gösterilebilir?

Soru 8:

Programın gerekçesi ve amacı aynı mıdır?

Soru 9:

Belirli olaylar, olgular ya da durumlar karşısında yorum yapan, belirli bir bakış açısı getiren, ne gördüğümüzden çok ne anlatmak istediği üzerine yoğunlaşan işlevsel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tasarımda kullanılan programın konuyu hangi düşünce dizisiyle anlatacağına ilişkin yaklaşımlardan biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kompozisyon bilgisinin tanımıdır?

Soru 12:

"Hem çok eğitimli bir gruba hem de hiç eğitim almamış bir gruba seslenme olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır." Yukarıda verilen ifade programcının, program konusunu metne dökerken yararlandığı özelliklerden hangisine yöneliktir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bir olayın haber değeri kazanacağını gösteren unsurlardan değildir?

Soru 14:

Sinematografinin anlatım işlevlerinden hangisi, kişilerin ilişkilerini nasıl düzenledikleri, isteklerini nasıl yapılandırdıkları ve seçimlerini nasıl yaptıkları ile ilişkilidir?

Soru 15:

Yapım için uygun bir fikir bulunurken aşağıdakilerden hangisi, yapım fikri oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken televizyonun işlevlerinden biri değildir?

Soru 16:

Sinematografi ya da televizyonun anlatım öğeleri yazılı metinlerin görsel işitsel anlatımlara dönüştürülmesi ve bu anlatımlarla belirli işlevlerin yerine getirilmesi anlamına gelir. Aşağıdakilerden hangisi bu işlev kategorilerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Televizyonun anlatım diliyle “gerilim” unsurunun yaratılmasını sağlayan bir özellik değildir?

Soru 18:

• Dili sade olmalıdır. • Hızlı ve esnektir. • Değişikliler ve gelişmeler aynı gün içerisinde anında yapılabilir. • Canlıdır. • Teknoloji ve dekor gerektirmez. • Etkileşim içerisindedir. • Radyonun temel işlevlerinden birine hizmet eder. Yukarıdaki özellikler, hangi radyo programı türünün temel özellikleridir?

Soru 19:

Program tasarımı yapılırken ilk olarak aşağıdakilerden hangisi yapılır?

Soru 20:

Hem eğlendiren, hem de öğreten programlar biçiminde tasarlanmış programların yayınlanması ile birlikte  ortaya çıkan Edutainment kavramının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?