logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, belgesellerin alt türlerinden biri değildir?

Soru 2:

1990'lı yılların başında, Türk radyo yayıncılığında yaşanan gelişme, aşağıdakilerden hangisi yönünde olmuştur?

Soru 3:

Bir televizyon programı üretilirken, fikir aşamasından yapım aşamasına kadar olan süreçte, sırasıyla hangi aşamalar gerçekleştirilir?

Soru 4:

Radyo programlarında işlenen konulara canlılık, gerçeklik ve derinlik kazandırmak amacıyla kullanılan yardımcı unsurlara ne ad verilmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel televizyon yayıncılığındaki ya da yeni kitle iletişim araçlarından önce kullanılan geri besleme türlerinden biri değildir?

Soru 6:

Spor konusunda donanımlı kişilerin, taraftarların, sporcuların ya da yorumcuların katılımıyla hazırlanan, konusu spor olan haberlerin izleyici ile paylaşıldığı programlara ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Geleneksel radyo yayıncılığında özel bir mekana ihtiyaç olabilir?

Soru 8:

Bir televizyon kanalı ülkenin en az yüzde yetmişine yayın yapıyorsa, bu yayına ne ad verilebilir?

Soru 9:

I.Yaratım, iletim II.İzler kitle, etki/tepki, yaratım III.Kaynak,yaratım,iletim,geri besleme,etki/tepki IV.İletim, yaratım,izler kitle,kaynak V.Kaynak, yaratım, iletim, izler kitle, etki/tepki, geri besleme Yukarıdakilerden hangisinde televizyonun iletişim süreci içerisinde yer alan kavramlar bir arada verilmiştir?

Soru 10:

Yayıncı veya yayıncı dışında gerçek ya da tüzel kişilerce hazırlanmış bir radyo veya televizyon programının, bir faaliyetin veya bir olayın anında, naklen veya stüdyodan, izleyiciye aktarıldığı yayın türüne verilen isim nedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi  belli zaman ve mekânda geçen, neden-sonuç ilişkisine dayanan olaylar zinciri ifadesini tanımlar?

Soru 12:

Okula devam etme olanağı bulamayan insanlara yönelik olarak hazırlanan programlar başka bir iş yaparken bile dinlenebilen radyo aracılığı ile ulaştırılabilen eğitim programı hangisidir?

Soru 13:

Televizyon formatı kavramını en iyi tanımlayan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Bir film ya da programın tür olarak tanımlanabilmesi için aşağıdakilerden hangisi şarttır?

Soru 15:

Sunuculuğun yanı sıra haber toplantılarına katılan, haberi düzeltme ya da içeriğine dair fikir geliştirme yetkisi olan, gerektiğinde haberin süresine dahi müdâhale edebilen kişilere ne ad verilmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ulusal yayın tanımıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi tematik bir TV kanalının yayın akışına örnek olarak gösterilebilir?

Soru 18:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi televizyon programlarında yapım öncesi aşamasıyla ilgilidir?

Soru 19:

Ticari radyo modeli ilk olarak hangi ülkede geliştirilmiştir ?

Soru 20:

Özgün bir televizyon program formatının farklı ülkelerde yayınlanması için programın ana yapısına sadık kalınarak, ülkelerin kültürel, yerel özellikleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi işlemine ne ad verilir?