logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

I. Konuyu açmaya yönelik hazırlık soruları ile başlamalıdır. II. Konuk röportaja davet edilmelidir. III. Tüm dikkat söyleşiye verilmelidir ve yoğunlaşmalıdır. IV. Konu ve konuk hakkında mutlaka yeterince bilgi sahibi olunmalıdır. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri röportaj sırasında yapılması gereken maddelerdendir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi radyo yayıncılığının süreçlerinin gerçekleşebilmesi için gerekli en temel unsurlardan biridir?

Soru 3:

“Üretilen serilerden bağımsız bir bölüm içindeki değişken öğeler sisteminden ortaya çıkan, fakat serinin tümünde değişmeyen öğeler sistemi” olarak adlandırılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. İyi eğitim görmüş II. Yaratıcı III. Kültürlü IV. Araştırmacı V. Grup çalışmasına yatkın Yukarıdakilerden hangileri bir radyo programcısının taşıması gereken özellikler arasında yer almaktadır?

Soru 5:

FM frekansı, ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

I-Yasal sınırları bilmelisiniz.                                                                                                    II-Etik kurallara uymalısınız.                                                                                                                   III-Soruları konuğa önceden vermek                                                                                    IV-''Anladım, tamam, evet” gibi onay sözcükleri kullanmak                                                                            Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri röportaj sırasında yapılmaması gerekenler arasındadır?

Soru 7:

Konunun hangi dinleyici kitlesine, nasıl bir biçimde ve ne kadar süre ile yapılacağına ilişkin kararların netleştirildiği radyo program yapım aşaması hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bir olayın haber değeri kazanacağını gösteren unsurlardan değildir?

Soru 9:

Yapım sürecindeki tüm lojistik, yasal ve finansal konulardan sorumlu olan ve yapım süreci boyunca tüm harcamalardan sorumlu ve yetkili olan yapım ekibi görevlisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Konuşma eyleminin kaç etmeni vardır?

Soru 11:

Kanal D’de yayınlanan “Şeffaf Oda” ve HaberTürk’de yayınlanan “Burası Haftasonu” hangi program türüne örnektir?

Soru 12:

Aşağıda verilenlerden hangisi hedef kitle için doğru bir ifadedir?

Soru 13:

Aksiyon çizgisi aşağıdakilerden hangisini nitelemektedir?

Soru 14:

Radyo ve televizyonlarda haberleri okuyan kişilere ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Radyo yayınında, yayında yer alan programın yayın günü, saati, program içeriğinin günler öncesinden duyurulduğu program var mıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kamera kartlarında yer alması gereken öğelerden biridir?

Soru 17:

Radyo programcısının dünya ve toplum hakkında bilgi sahibi olması, kendini sürekli geliştirmesi, siyaset bilimi, sosyoloji, felsefe ve sanatın farklı dalları hakkında bilgi birikimine sahip olması, programcıda bulunması gereken hangi özellikle ilişkilidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kurgusal olmayan bir metindir?

Soru 19:

Kütahya, Eskişehir ve Bilecik il sınırları içinde %70 ve daha fazla alana yönelik olarak gerçekleştirilen yayın türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

“Bir serinin parçaları olarak, en az üç bölüm halinde yayınlanan yapımlardır. Aynı konunun veya birbirini izleyen konular bütünlüğünün işlendiği drama yapımlarıdır. Bu yapımlar, tavır, tutum, deyiş yönünden birbirine bağlı bulunurlar. Televizyon yapımları içinde önemli bir yeri vardır. Kendi içlerinde bölüklü diziler ve uzun soluklu diziler olarak alt türlere ayrılmaktadır.” Yukarıda özellikleri verilen program türü aşağıdakilerden hangisidir?