logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Günümüz radyo yayıncılığında bant programın çok kullanılan bir program çeşidi olmamasının en önemli sebebi nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi haber programlarında bulunması gereken özelliklerinden biridir?

Soru 3:

Görüşülen kişiyi daha iyi tanımayı amaçlayan röportajlar hangi tür röportajlardır?

Soru 4:

Radyoda haberciliği bilen, haberi yazan ve sunan kişilere ne ad verilir?

Soru 5:

Yayınlanması kanunen zorunlu olan ve farklı toplumsal alanlara ilişkin sorunları ele alan yayınlara ne ad verilir?

Soru 6:

Programın konuyu hangi düşünce dizisiyle anlatacağına ilişkin çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Yaygınlaşmış ve üzerinde uzlaşılmış temel bir görüş olmadığında hangi tür yaklaşım kullanılması daha doğru olacaktır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi stüdyo temelli yapımlarda denetlenmesi gereken konu başlıklarından biridir?

Soru 8:

Radyo bir eğitim aracı olarak kullanılmak istenirse, hangi programlar üretilmelidir?

Soru 9:

I. Radyoda ilk ve en önemli kural konuşur gibi yazmak ve sunmaktır, II.Radyonun en önemli özelliği olan yakınlık ve sıcaklık duyguları yaratması ancak sunucunun samimiyeti ile gerçekleşir, III.Her sunucu için en temel özellik olan ana dilini güzel ve yetkin konuşmasıdır, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri iyi bir sunucunun özellikleri arasındadır?

Soru 10:

I. Haber programinin tasariminda en önemli asamayi konuyla Iloilo arastirma olusturur. II. Dogru ve tarafsiz olmasi gerekir. III. Haber programlarinda hedef kitlenin begenilerini ve egilimlerini bilmek gerekir. Yukarida yer alan bilgilerden hangisi haber programları için söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi radyo programları hazırlanırken, izleyicilere dair dikkat edilecek hususlardan biri değildir?

Soru 12:

Konunun hangi dinleyici kitlesine, nasıl bir biçimde ne kadar kısa süre ile yapılacağına ilişkin kararların netleştirildiği program yapım aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi radyoda programcının, program konusunu metne dökerken yararlandığı başlıca özelliklerden biridir?

Soru 14:

Bir program hazırlanırken pedagojik araştırmalara ve pedagoglara ihtiyaç duyuluyorsa bu programın türü için hangisi söylenebilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, bir kitle iletişim aracı olarak televizyonun anlatı yapısının dayalı olduğu metinlerden biri değildir?

Soru 16:

Film yapım süreçlerinde düşüncelerin, hareketlerin, duyguların yada ifadelerin görsel anlatım yöntemlerine dönüştürme süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İzlerkitlenin bir programı izlemesi veya kanalı değiştirip zap yapması televizyonun iletişiminde hangi sürece karşılık gelmektedir?

Soru 18:

I. Bir fikrin televizyon programına dönüştürülmesi sürecinden yapılan ilk görüntü kaydına kadar gerçekleştirilen aşama olarak tanımlanır II. Bu süreçte nce fikirler belirlenir ve bir konu üzerinde odaklanılır. III. Oluşturulan fikir önce basit sinopsis haline getirilir daha sonra ise geliştirme senaryosu olarak da tanımlanan tretmana dönüştürülür. IV. Bu süreçte program fikri görüntü ve ses ortamına aktarılır. V. Bu aşama sadece kurgu değil, her türlü ses, grafik, görüntü, fotoğraf, animasyonun eklendiği; renk, ses düzeltmesinin, özel efektin yapıldığı aşamadır. Yukarıdakilerden  hangileri  bir televizyon programı yapımında yapım öncesi sürece ilişkindir?

Soru 19:

Belirli bir konuyu öğretmek ya da bir konuda tutum ve davranış değişikliği yaratmak için yapılan program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi röportaj öncesi yapılması gerekenlerden biridir?