logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi radyo yayıncılığının program türlerinden biri değildir?

Soru 2:

I. Tanıtım müziği II. Geçiş müziği III. Fon müziği IV. Ses efekti olarak müzik V. Dinleti müziği Yukarıdakilerden hangileri radyoda müziğin dolaylı kullanımı için yapılan sınıflandırmalar arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi televizyon program türlerini belirleyen unsurlardan biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Mittel ve Neale’ın tür kuramı doğrultusunda ortaya koydukları, televizyon programlarındaki türün işlevlerinden biri değildir?

Soru 5:

Sunuculuğun yanı sıra haber toplantılarına katılan, haberi düzeltme ya da içeriğine dair fikir geliştirme yetkisi olan, gerektiğinde haberin süresine dahi müdâhale edebilen kişilere ne ad verilmektedir?

Soru 6:

Bir fikrin, konunun, görüşün, olayın, gerçeğin televizyonun anlatım olanaklarını kullanarak bir televizyon metnine dönüştürülmesine ne ad verilir?

Soru 7:

Sunucunun program başında o gün tartışılmasını istediği bir tartışma konusunu belirlediği, dinleyicilerin de konuyla ilgili görüşlerini telefon aracılığıyla programa katılarak ifade ettiği program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yayın türlerine göre radyo sınıflandırması içerisinde yer alan radyodur?

Soru 9:

1. Radyoda görüntünün sınırları tamamen dinleyiciye bırakılmıştır.2. Radyo için, coğrafi sınırlar çok sınırlı değildir.3. Radyo, hem alıcı hem de yayıncı açısından son derece ucuzdur.4. Radyo, gönderdiği iletiler açısından uzun ömürlüdür.Bir kitle iletişim aracı olarak radyonun özellikleri doğrultusunda, yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, radyonun özelliklerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi radyo yayıncılığında program türleri arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Dinleyicinin istediği yayını, istediği zaman ve istediği kadarı dinlemesi hangi yayınla mümkün olmaktadır?

Soru 13:

Günümüzde radyonun hala eğitim amaçlı kullanılmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Akışın belirli aralıklar bulunmayan düzeni neyi gerçekleştirir?

Soru 15:

"Uzun süreli söz programlarda dinleyiciyi dinlendirmek, ilgisini ve dikkatini toplamak amacı ile konuşmalar arasında kullanılan müzik parçalarıdır" cümlesindeki ifadeyi aşağıdakilerden hangisi tanımlar?

Soru 16:

Zaman dilimi olarak üç ile beş dakika arasında değişen, kısa bir süreyi kapsayan radyo haber bültenlerine ne ad verilir?

Soru 17:

TRT-Radyo 3 ne tür programlar yayınlayan bir radyodur?

Soru 18:

Hedeflenen izleyici grubu belirli, amaçlar doğrultusunda hazırlanan, belirlenmiş yayın kuşaklarında, çoğunlukla bedeli karşılığı yayınlanan, televizyon tekniklerine, diline ve anlatı yapısına uygun olarak, yasal, dürüst ve etik ilkelerle üretilen, televizyon metinlerine ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Radyo ve Televizyon Yayınlarının Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik, içerik bakımından ortak özelliklere sahip radyo ve televizyon programlarını aşağıdaki terimlerden hangisi ile ifade eder?