logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi radyo yayıncılığında program türleri arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi efektlerin özelliklerinden değildir?

Soru 3:

Türkiye için program türlerine ilişkin sınıflandırmayı Yönetmeliğe göre yapılan tanımlar çerçevesinde Radyo televizyon yayınlarını düzenlemek ve denetlemekle görevli olan kurum/kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Özgün bir televizyon program formatının farklı ülkelerde yayınlanması için programın ana yapısına sadık kalınarak, ülkelerin kültürel, yerel özellikleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 5:

Yapım öncesi, bir fikrin televizyon programına dönüştürülmesi sürecinden yapılan ilk görüntü kaydına kadar gerçekleştirilen aşama olarak tanımlanır. Projenin gerçekleştirilmesi için yapılan ilk kayıt ile birlikte artık yapım aşamasına geçilmiş olur. Yapım öncesi süreçte önce fikirler belirlenir ve bir konu üzerinde odaklanılır. Oluşturulan fikir önce basit …………......haline getirilir daha sonra ise geliştirme senaryosu olarak da tanımlanan ……………..... dönüştürülür. Bundan sonraki aşamalar ise senaryolaştırma, çekim senaryolarının hazırlanması ve son olarak da …………... kağıtları hazırlanır. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi doğru bir şekilde tamamlar?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi radyo haberlerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 7:

Program desteklemesi aşağıda belirtilen hangi program türü içerisinde yer almaktadır?

Soru 8:

Bir televizyon iletisini tasarlayan kişi ya da kuruma ne ad verilir?

Soru 9:

Televizyonda yayınlanan bir programa yönelik olarak toplumun bir kesiminin şikayet dilekçelerini kanala göndermesi, iletişim sürecinin hangi aşamasına ilişkindir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, spor programlarının alt türlerinden biri değildir?

Soru 11:

Aktüalite, siyaset, ekonomi, sosyal yaşam gibi konularda ya da gündemde öne çıkan kişilikler, ülke ve dünya gündemini ilgilendiren olaylar hakkında konunun ilgilisi, uzmanı ya da olayın içinden biri ile yapılan röportajlara ne ad verilmektedir?

Soru 12:

Karşılıklı konuşmalara dayalı, radyo ve televizyon diline uygun bir biçimde ya orijinal bir metne ya da edebi bir esere dayalı olarak hazırlanmış seri, dizi, tek oyun ya da dramatik belgesel biçimleri ile oluşturulmuş programlar olarak tanımlanan program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Radyoda sessizlik ögesinin daha çok ve etkileyici bir unsur olarak kullanıldığı programlar hangileridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi radyo programlarında müziğin dolaylı kullanımlarından biridir?

Soru 15:

Gönüllü kuruluşlara bağlı radyo

Soru 16:

Televizyon yayıncılığında Radyo ve Televizyon Yayınlarının Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik’e göre haftalık yayın süresinin en az yüzde kaçı kültür programlarına ayrılmalıdır?

Soru 17:

Reyting ölçümleri, izleyici anketleri, kamuoyu bilgileri, internet yorumları ve mobil telefon mesajları gibi yöntemler televizyon programcılığında ne amaçla kullanılmaktadır?

Soru 18:

Radyonun "zihin tiyatrosu" olarak tanımlanmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Sporla ilgilenenlerin çoğunu ilgilendireceği düşünülen, spor karşılaşmalarının sportif, teknik yönleri dışında konularda yapılan haber ve yorumları içeren programlara ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Radyo haber röportajlarında yüz yüze görüşmenin olanaksız olduğu durumlarda aşağıdakilerden hangisine başvurulmaktadır?