logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları

Soru 1:

Bir TV programın yapısı, biçimi, yapım stili, tarzı gibi programın kendine özgü yapısı için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir televizyon programını oluşturan görsel anlatı öğelerinin çizilerek görselleştirilmesini ifade eden televizyon yapım aşamaları içerisinde yer alan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Sesin saniyede yaptığı titreşimlere ne ad verilir?

Soru 4:

Levent Kırca tarafından gerçekleştirilen “Olacak O Kadar” adlı programı aşağıdakilerden hangisine girer?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir yayın ölçeğidir?

Soru 6:

Karşılıklı konuşmalara dayalı, radyo ve televizyon diline uygun bir biçimde ya orijinal bir metne ya da edebi bir esere dayalı olarak hazırlanmış seri, dizi, tek oyun ya da dramatik belgesel biçimleri ile oluşturulmuş programlara ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Televizyonda sabah programının ardından haber bülteni ve spor haberlerinin yer alması ve sonrasındaysa bir film ve diğer programlarla yayının devam etmesine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel anlamda birikimli kişiler, uzman konuklar ile tarihin, sanatın, kültürün çeşitli alanlarında derinlemesine görüşüldüğü program türü olan kültür sanat program türlerinden birisi değildir?

Soru 9:

Bir televizyon programının biçimsel ve karakter özelliklerinin farklı olması nasıl bir sonuca yol açar?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, televizyon programı sınıflandırmalarından birisi değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, radyo programında görevli bir muhabirden beklenen öncelikli davranışlardan değildir?

Soru 12:

I.Roman II.Müzikal III.Haber IV.Pembe dizi V.Belgesel Yukarıdakilerden hangisi/hangileri  kendi içinde belirli formülleri paylaşan biçimler olarak televizyon türleri içerisinde yer almaktadır?

Soru 13:

I. Dinleyici kitlesini belirleme II. Zaman belirleme III. Geçişleri belirleme IV. Program giriş ve çıkışlarını belirleme V. Programın süresini belirleme Yukarıdakilerden hangileri radyoda kullanılan efektlerin amaçları arasında bulunmaktadır?

Soru 14:

“Hedeflenen izleyici grubu belirli, amaçlar doğrultusunda hazırlanan, belirlenmiş yayın kuşaklarında, çoğunlukla bedeli karşılığı yayınlanan, televizyon tekniklerine, diline ve anlatı yapısına uygun olarak, yasal, dürüst ve etik ilkelerle üretilen televizyon metinleri” tanımlaması hangi kavram için kullanılmaktadır?

Soru 15:

Radyo yayınında,tüm programların yapımından sorumlu kimdir?

Soru 16:

Haber verme, eğitme, eğlendirme, mal ve hizmetlerin tanıtımını sağlama, inandırma ve harekete geçirme işlevlerini sürdürmeye, gündelik yaşamımızın önemli bir parçası olmaya devam eden yayın türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi TV programlarının izler kitleye göre ayrıştırılmasında dikkate alınan özelliklerden biri değildir?

Soru 18:

Bir televizyon programının ya da film öyküsünün kısaca anlatıldığı beş-altı cümlelik özete ne ad verilir?

Soru 19:

Yayında yer alan tüm programların yapımından kim sorumludur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yönelme karakteristikleri ne göre mikrofonlardan sayılamaz?