logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görsel Estetik

Soru 1:

Dünyanın ilk ticari olarak satılan fotoğraf makinesini tasarlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Gözün hangi kısmında göz bebeğini küçültüp büyüterek ışığın azlık ve çokluğuna göre görme için gerekli ışık miktarını ayarlamaya yarayan kas iplikçikleri bulunur?

Soru 3:

ISO hızı değerlerinin ışığa göre kullanım koşullarından hangisi yanlış verilmiştir ?

Soru 4:

Hiyeroglif ve benzeri yazı sistemlerinde bir kavramın karşılığı olarak kullanılan resimsel öge olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Hepimizin beğenisine hitap edecek, ortak estetik duyu (sensus communis aestheticus), yaratacak biçimde kompozisyonlar oluşturulabilir mi sorusu, modern çağların söylemleri içinde karşımıza çıkmaktadır. hangi filozof'a göre bu “ortak estetik duyu” bütün insanlarda vardır; beğeni yargılarının genel geçerliği herkesin ortak olduğu bu duyuya dayanır ?

Soru 6:

Maddelerden hangileri bir işin sanat olması veya bir nesnenin sanat eseri olabilmesi için gerekli koşullardandır? I. Sanat, insan üretimidir, sanat eserini insan yaratır. Ne doğada ne de hayvanların yaptıkları işlerde (güzellik olsa bile) sanat olamaz. II. Sanat eseri kalıcılık özelliği taşır. III. Sanat bir biçim yaratır, kendini biçim (form) ile ifade eder. Biçim yoksa orada sanat da yoktur. Sanat ağırlıklı biçimlere dönüştürülebilen duygu ve düşünceler, karşımıza bazen bir tablo, bazen bir beste, bazen de bir fotoğraf veya sinema filmi olarak çıkabilir. IV. Sanat bir eğlenme, oyalanma aracı ve bir lükstür. V. Sanatın doğuşunda, kaynağında ve kökeninde oyunun bir yeri olduğu ileri sürülür. Ancak sanat, sonunda denge ve tutarlılık içinde bir evrensel bildiri taşır.

Soru 7:

Fotoğraf çekim tekniklerinde estetik yaratıcılık kapsamında hareketi dondurmanın yolu aşağıdakilerden hangisinden geçmektedir?

Soru 8:

Yukarıdan bakıldığında yuvarlak, yandan bakıldığında ince uzun bir çizgi şeklinde görülen yassı bir cismin, nereden bakılırsa bakılsın daima bir tabak olarak algılanması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Plotinus felsefesine ait kavramlardan biri değildir ?

Soru 10:

Seçeneklerden hangisi Kamera Obscura üzerine çalışma yapmamıştır?

Soru 11:

Fotoğraf çektiğiniz zaman makinemizin perdesi açılarak gerek gördüğümüz kadar ışığı içeri alır ve kapanır. Bu gerek gördüğünüz kadar açılma-kapanma süresi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?

Soru 12:

Görsel iletişim bağlamında semboller/piktogramların hayatı en çok kolaylaştırdığı alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Henry Fox Talbot’un Kalotip baskı tekniğinin Dagerotip baskı tekniğinden üstünlüğü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir pan tekniği için yapılması gerekenlerden değildir ?

Soru 15:

Sanatın doğuşunun asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

At yarışlarını birden çok kamerayla, birden çok açıdan fotoğ­rafladı ve atı hareket ettirmek için bu görüntüleri birleştiren fotoğrafçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Portre fotoğraflarında yazılım desteğiyle yaratıcı denemeler yapmak ve fotoğrafları işleyebilmek için aşağıdaki çekim dosya modlarından hangisi önerilir?

Soru 18:

Mevcut nesnel gerçekliğin fiziksel değerlerle ya da ölçümlerle örtüşmeyen, farklı algılanan durumlarına ne denir?

Soru 19:

Kameranızda çekim yaparken kameranızın dahili ölçer tarafından seçilen pozlama değerlerini ayarlamanızı sağlayan  özellik aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 20:

İnsan yaşadığı sürece bulunduğu ortamlarda iletişim ve etkileşim sürecinde biyolojik tepkiler veren bir organizmadır. Görsel iletişimin gerçekleşmesinde etken olan görme ve bakmaya ilişkin aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I. Bakmak irademiz dışında istemsizce gerçekleşen bir durumdur. II. Görme eylemi sadece gözün işleyişiyle alakalıdır. III. Görmekte bilinç vardır. IV. Bakmak, seçme eylemi/becerisi neticesinde ortaya çıkan bir görme olayıdır.