logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Organizasyonlarda Davranış

Soru 1:

Birbiriyle çelişen bir takım olası eylemlerin, bireysel ve gruplar tarafından öz çıkarları koruma amacıyla oluşturulan eylemleri nasıl tanımlayabiliriz?

Soru 2:

Örgütlerdeki tüm eylemler politik değildir. Kişilerin akılcı olmaktan çok politik olmayı tercih ettikleri belli alanlar vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi organizasyonun yapısını tasarlarken, dikkat edilmesi gereken unsurların dışında kalır?

Soru 4:

Beceri çeşitliliği Görevin kimliği Geri bildirim Özerklik Yukarıdakilerden hangileri iş karakteristikleri modelinde yer alan faktörler arasında bulunur?

Soru 5:

Serbest ticaret ve rekabetin, sınırlı ticaret ve kontrollü rekabetin yerini aldığı, ticari anlaşmaların birer norm haline getirildiği, hükümetlerin artık işletmelerin global rekabet stratejilerinin bütünleşmiş bir parçası haline geldiği yıllar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

1971’de yayınlanan “Bir Adalet Teorisi” kitabıyla politika ve etik teorilerinde oldukça büyük bir çığır açan, ilkeler bütününü araştıran ve 20. Yüzyılın en önemli filozofları arasında sayılan etik teorisyeni/teorisyenleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Hizmet kalitesine ilişkin olan ve bu konuya odaklanan kültür türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi etik davranışların geliştirilmesi ve desteklenmesi konusunda çalışan yöneticilerin üzerinde önemle durduğu alanlardan biridir?

Soru 9:

I. Semboller, II. Fiziksel Yapı, III. Dil, IV. Hikâyeler, V. Ayinler (Rituals), VI Seromoniler Hangileri gözlenebilen kültür öğeleridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünü değiştirme yönünde etkileyen faktörlerin arasında sayılamaz ?

Soru 11:

"Günlük veya haftalık olarak planlanan rutin davranışlardır" şeklinde tanımlanan gözlemlenebilen kültür öğesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi örgütsel-yönetsel motivasyon araçlarından değildir?

Soru 13:

Örgütü diğerlerinden farlı kılar. Çalışanların örgütleriyle bütünleşmelerini sağlar ve kimlik oluşturur. Çalışanlar arasında istenmedik davranışların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Örgüt içerisinde durağanlık ve düzen sağlar. Örgütün diğer örgütler ve işletmelerle birleşmeleri kolay olur. Yukarıdakilerden hangileri kuvvetli kültürün avantajları arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Kültürün bir örgütü, diğer bir örgütten ayıran sınırlayıcı bir rolünün olması, Örgüt üyeleri için bir kimlik oluşturması, Çalışan bireylerin örgüte daha fazla bağlanarak örgütün yararına özveride bulunabilmesi, Örgüt üyeleri arasındaki dayanışmayı artırması, Örgüt üyeleri için bir kontrol mekanizması olması, Yukarıda verilen fonksiyonlardan hangisi ya hangileri "örgüt kültürünün fonksiyonlarıdır?

Soru 15:

"İlkeler bütününü araştıran ve 20. Yüzyılın en önemli filozofları arasında sayılan bir etik teorisyendir". Sözü edilen teorisyen seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 16:

..........., sınırlı kaynaklar veya faaliyetlerin zamanlama ve sıralamasında koordinasyon gereğinden ortaya çıkabilir. Aşağıdaki faktörlerin hangisinden bahsedilmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli kültürün özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

Çalışanların kurumları ile özdeşleşmeleri ve değerlerini içtenlikle kabul ettikleri ve çalışanların örgütün üyesi olmaktan mutlu olduklarını ve örgüte güçlü şekilde bağlı olduklarını gösteren duygusal  yönelim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Çalışanların kurumda kaldığı sürece belirli bir yatırım yapmış olduğunu ve örgütte kalmaya devam etmemesinin maliyetini göz önünde bulundurarak karar vermesi eğilimi ifade eden bağlılık boyutu aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Geert Hofstede'e göre yönetici ve çalışanların sınıflandırıldığı kültürel değerler arasında değildir ?