logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Organizasyonlarda Davranış

Soru 1:

Bir üretim firmasının toptan ve perakende satış politikalarının olması bu organizasyonda aşağıdaki bölümlendirmelerden hangisinin olduğunu gösterir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi güç ilişkisinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Gözlemlenebilen kültür öğeleri Örgüt Kültürü Kabul edilmiş değerler Ouchi Modeli Temel Faraziyeler Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri "kültürü oluşturan parçalar"dandır?

Soru 4:

"Takip etme" aşağıdakilerden hangisinin kapsamında yer almaktadır?

Soru 5:

Eskişehir'deki bir tetstil firması iplik ve pamuk temininde bir önceki senelere kıyasla zorlanmaktadır ve bu durum firmanın üretim maliyetini artırmaktadır. Bu firmanın aşağıdaki çevresel faktörlerden hangisinden olumsuz etkilendiği söylenebilir?

Soru 6:

Bir başka yaygın olan tanımda ise örgüt kültürü örgüt içerisinde paylaşılan sosyal bilgiler olup, örgüt, içindeki insan ve onun tutum ve davranışlarını belirleyen kural, norm ve değerler bütünü olarak ifade edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen örgüt kültürü tanımının açıklamalarından biri değildir ?

Soru 7:

Tarafların istediklerini tam olarak veya hiç elde edemeyeceklerini anladıklarında varılabilecek bir çatışma sonucu nasıl ifade edilir?

Soru 8:

Yöneticilerin; planlama organize etme yürütme ve kontrol olmak üzere 4 temel fonksiyonu olduğunu belirten yönetim bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Coquitt'in ifade ettiği kültür tipolojilerinden hizmet kalitesine ilişkin olanıdır?

Soru 10:

Burns ve Stalker'ın çalışmasıına göre aşağıdakilerden hangisi mekanik organizasyon yapısının özellikleri arasında yer alır?

Soru 11:

Kişilik Farklı değerler Farklı beklentiler Farklı amaçlar Yukarıdakilerden hangisi çatışmaya neden olan bireysel özellikler arasında sayılabilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi güç ilişkisinin tipik özelliklerinden birisi değildir?

Soru 13:

1980’lerde işletme alanında çalışan akademisyenler ve uygulayıcılar, iş etiğini bir çalışma alanı olarak kabul etmişlerdir. 1990’lı yıllarda iş etiği kavramı üzerinde çok fazla durulmasına rağmen, bu konudaki yeni yaklaşımların ortaya atıldığı dönem 2000’li yıllardır. 2000’lerden sonra toplumun ekonomik ve politik yönlerini kontrol altına alan kazanılmış haklara saldıran eleştiriler arttıkça, iş karşıtı tutumlar gelişmiştir. Yukarıda verilen iş etiğinin tarihsel gelişimi ile ilgili bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

İş dizaydıyla ilgili olarak bilgi vermek isteyen bir araştırmacının aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanması uygun olmaz?

Soru 15:

Hangi bilim adamı bürokratik modeli benimseyen her örgütün etkin bir örgüt olacağına inanmıştır?

Soru 16:

Örgütlerde günlük veya haftalık olarak planlanan rutin davranışlara ne ad verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi güç ilişkisinin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 18:

Bir kişinin ya da grubun davranışlarına rehberlik eden doğrunun veya yanlışın iyi veya kötünün standartlarını oluşturan ahlaki ilkelerin kodu olarak da tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi örgütlerde grupların gücünü stratejik koşullar modeli ile açıklayan araştırmacıların öne sürdüğü üç temel koşuldan biridir?

Soru 20:

Kişinin değer verilen belli bir konuda birçok kişiye göre daha derin bir bilgi birikimine, daha fazla beceriye ve yeteneğe sahip olmasından beslenmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?