logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Organizasyonlarda Davranış

Soru 1:

İki ya da daha fazla kişinin bilinçli olarak eylem ve güç birliği yapmak üzere oluşturdukları yapıya ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetimi süreci aşamalarından biri değildir ?

Soru 3:

Örgütün bir birimi veya takımını oluşturan kişilerin kendi aralarında amaçlar, işler, yöntemler gibi konular üzerinde anlaşamamaları hangi tür çatışmadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürü ve toplum arasındaki ilişki için söylenebileceklerden değildir ?

Soru 5:

Organizasyondaki görevlerin standartlaştırılma derecesine .................... denir. Yukarıdaki cümleyi doğru olarak tamamlayacak kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Paydaşların Yönetimi II. Tüketiciler ve Etik Değerler III. C¸alışanlar ve Etik Değerler IV. Toplum ve Etik Değerler İşletmelerde karşılaştırılan etik konuları belirli başlıklar altında incelemek mümkündür. Yukarıdakilerden hangileri bu başlıklar altında sayılabilir?

Soru 7:

İşletme alanında çalışan akademisyenler ve uygulayıcılar tarafından iş etiğinin bir çalışma alanı olarak kabul edildiği yıllar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

O¨rgütler, kaynaklar, enerji ve etki için birbiriyle rekabet eden koalisyonlardan oluşur. C¸eşitli koalisyonlar kendi çıkarları ve pozisyonlarını korumanın peşindedirler. Gücün eşit olmayan dağılımı insanlık dışı etkileri vardır. O¨rgütlerde gücün kullanımı, daha büyük sosyal sistemler içerisinde güç kullanımının önemli bir görünümüdür. Örgütlerdeki güç ile ilgili yukarıdaki dört önermede bulunan örgüt kuramcısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel çatışma türlerine eklenen çatışma türlerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bir organizasyonun yapısını tasarlarken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri değildir ?

Soru 11:

Örgütlerde çatışma ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Bilimsel yönetim anlayışına ait katkılardan biridir?

Soru 13:

Uluslararası hizmet veren bir kurumda İş etiğinin ne olduğu ve nasıl bir tarihsel gelişime sahip olduğuyla ilgili bilgi vermek isteyen bir uzmanın aşağıdaki açıklamalardan hangisini yapması uygun olmaz?

Soru 14:

McShane ve Von Glinow örgüt kültürünü, “örgüt içinde paylaşılan _____ ve _____ oluşan ve örgütün karşılaştığı sorunların çözümünde, fırsatların değerlendirilmesinde, örgütü doğru yolda düşünmeye ve davranışta bulunmaya yönlendiren kalıplardır” şeklinde tanımlarlar. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi üyelerin takım içinde çalışma itibariyle göstermeleri gereken beceri ve yaklaşımlardan değildir ?

Soru 16:

Adams’ın Eşitlik (Hakkaniyet) Teorisine göre aşağıdakilerden hangisi eşitsizliği giderici bilişsel tavırlardan biridir?

Soru 17:

Ahmet çalıştığı ilaç firmasında ilaçların dağıtımından sorumludur. Örgütün tedarikçileri, diğer çalışanlar gibi konular Ahmet'in çalışma alanının dışında kalmaktadır. Başka bir deyişle ilaç firmasındaki işin belirgin bir parçasının tamamlanmasından sorumludur. İş karakteristikleri Modeline göre Ahmet'in bu düşüncesi hangi iş karakteristiğine vurgu yapmaktadır?

Soru 18:

Semboller Fiziksel Yapı Dil Hikâyeler Ayinler (Rituals) Yukarıda verilen kültür öğelerinden hangisi eksik kalmıştır?

Soru 19:

Kültürler arası farklılıklar konusunda en önemli araştırmacılardan biri Geert Hofstede’ dir. Kırk ayrı ülkede 116.000 IBM çalışanı üzerinde yaptığı araştırmada bu ülkedeki insanların işe ilişkin değerlerini inceleyen Hofstede, bu ülkelerde çalışan yönetici ve çalışanları beş ayrı kültürel değer üzerinde sınıflandırmıştır (Hofstede, 1980-1991). 1. Güç mesafesi (power distance) 2. Bireysellik ve toplumculuk 3. Yaşam kantitesi ve yaşam kalitesi veya erkeklik ve dişilik 4. Belirsizlikten kaçınma (Uncertainty avoidance) 5. Kısa süreli ve uzun süreli uyumdur (Orientation) Hangileri bunlardandır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi organizasyonun dış çevre unsurlarından birisi değildir?