logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Organizasyonlarda Davranış

Soru 1:

Hangisi bürokrasinin gereklerini şu şekilde açıklamaktadır: “Bürokrasinin başarılı olabilmesi için, örgüt içindeki davranışlar son derece güvenilir ve bireylerin hareket biçimleri de daha önceden belirlenmiş hareket planına uygun olmalıdır. Bu nedenle disiplin temel bir ihtiyaçtır. Otorite ancak, göreve bağlılık, kişisel yetki ve yeteneklerin sınırlarını tam olarak bilmek ve günlük çalışmalarını sistemli bir şekilde başarmak gibi esaslara dayanan ideal bir planın uygulanmasıyla etkili olabilir”?

Soru 2:

UPS (United Parcel Service) kargo şirketinde her şoför ve dağıtıcının iş bitiminde yöneticileriyle zorunlu olarak 3 dakikalık bir görüşme yapmak durumunda olması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 3:

"Aykırı veya alternatif bakış açıları seslendirilmediği için herkesin aynı fikirde olduğu yönünde bir inanç gelişir." yukarıdaki durum aşağıdaki hangi grup düşüncelerinden biridir?

Soru 4:

I. İşte Uzmanlaşma II. Bölümlendirme III. Emir-komuta zinciri IV. Merkezileşme ve a^demi merkezileşme V. Biçimselleşme Yukarıdakilerden hangisi Organizasyonun yapısını tasarlarken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır?

Soru 5:

Ortak bir takım hedefler için bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu yapılanma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürü kavramı özelliklerindendir?

Soru 7:

Peşin hükümle eylemden yana olmak Müşterilerle uzak İlişki Üretimi insan faktörünü iyi kullanarak arttırma Sadece en iyi yapılan işe bağlı kalmamak Hem gevşek hem de birbirine bağlı sıkı bir organizasyon Yukarıdakilerden hangileri "Peters ve Waterman Modeli" nin örgütü başarıya götüren temel kültürel değerleri arasında yer almaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi güç ilişkisinin özellikleri arasında yer almaz?

Soru 9:

"Yukarıda açıklanan ve Şekil 7.1’de ifade ettiğimiz kültür tipolojisi hemen her örgütte kullanılabilecek bir sınıflamadır. Ancak, örgüt kültürünü başka sınıflama boyutları da mevcuttur. Örgütler kendi amaçları doğrultusunda kabul edilmiş bazı değerleri manipüle ederek yeni kültür tipleri yaratabilirler. Esasında bu amaçların farklılığına dayalı olarak örgütler sonsuz sayıda belirgin kültür sınıflaması üretebilirler ancak, bu ünitede, Coquitt ve arkadaşlarının da ifade ettikleri gibi dört kültür sınıflaması üzerinde duracağız." I. Müşteri hizmetleri kültürü II. Güvenlik kültürü III. Farklılık kültürü ve IV. Yaratıcı kültürdür (Colquitt, v.d. 2011: 562). Hangileri bunlardandır?

Soru 10:

Organizasyonel yapı ile teknoloji arasındaki ilişki konusunda en çok çalışma yapan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Motivasyon terimi, ilk olarak  nerede kullanılmıştır?

Soru 12:

"Bazı endüstrilerde yeni fikirler üretmenin ve yeni şeyler bulmanın veya yaratmanın önemi arttıkça örgütler .................... üzerinde odaklanmaktadırlar." Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi alınacak bir kararda veya hayata geçirilmesi düşünülen bir strateji, politika* veya değişimin planlanmasında katkı isteme biçimindeki politik taktiğin adıdır?

Soru 14:

"İnsanlara özel bir anlam ifade eden objeler, olaylar ve hareketlerdir." Verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi belli rolleri üstlenmiş olan kişilerin başkalarından belli davranışları talep edebilmeleri üzerine örgütün üyeleri arasında oluşmuş bir anlaşma niteliği taşıyan güçtür?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi iş etiğinde kuramsal yaklaşımları belirleyen sorulardan biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi örgütlerde kişilerin akılcı olmaktan çok politik olmayı tercih ettikleri alanlardan birisi değildir?

Soru 18:

Çatışma klasik yaklaşım 1970' lerden itibaren yerini aşağıdaki seçeneklerden hangisine bırakmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Herzberg’in iki faktör teorisinden birisi olan "Tatmin Sağlayan Faktörler " 'den bir tanesidir?

Soru 20:

İşyeri merkezinden uzak bir mekânda, işyerindeki işçilerden ayrı yapılan ve yeni iletişim teknolojileri sayesinde ayrı mekânda çalışabilme imkanı sunan çalışma türüne ne ad verilir?