logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Perakendeciliğe Giriş

Soru 1:

Günümüzde çok sayıda perakendeci ulusal sınırların ötesinde fırsatlar aramakta, büyümeye çalışmaktadır. Uluslararasılaşma girişimlerinin ivme kazanmasının nedenleri hangisidir?

Soru 2:

…………. …………….. “herhangi bir mekânda ölçülebilir bir tepkiye ve istenen bir eyleme neden olmak için bir ya da daha fazla reklam aracını-medyayı doğrudan kullanan etkileşimli bir pazarlama sistemidir”.

Soru 3:

Aşağıdaki mağazalardan hangisi kategori öldüren mağaza sınıflandırmasına girmektedir?

Soru 4:

"Uluslararası imaj ve itibar" uluslararasılaşmayı etkileyen faktörler arasında hangi kategoriye aittir?

Soru 5:

Avrupa Birliği’nin bütünleşme ve genişleme çabaları Yeni ortaya çıkan, yeni gelişen ülke pazarlarındaki çekici kâr ve büyüme fırsatları İç pazar ekonomilerinin gelişimi Gelişmiş ülkelerde (ABD, Avrupa, Japonya vb.) pazarların doyuma ulaşmamış olması Gelişmiş ülkelerde maliyetlerdeki artış ya da satışlardaki düşme nedeniyle büyüme fırsatlarının azalması Yukarıdakilerden hangileri uluslararasılaşma girişimlerinin ivme kazanmasının nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi dünyanın 250 büyük perakendecisi arasında yer alan  iki perakendeciden birisidir?

Soru 7:

BİM hangi şirketin iş modelini Türkiye'ye adapte etmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Pazarlarda Lisans Anlaşmasının zayıf yönlerinden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi süper depo mağazasına aittir?

Soru 10:

Uluslararası perakendecilik; perakendecilik _____ ve _____ dış pazarlara transferi ya da bir perakendecinin uluslararası alanda faaliyet göstermesine ve böylece sosyal, kültürel, yasal, ekonomik yapısal sınırları aşmasına olanak tanıyan ticari etkinliklere girişmesi olarak tanımlanabilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Soru 11:

7.000 ile 14.000 m2 arasında değişen bir alana sahip, 50.000’den fazla çeşitte ürün sunulan  mağaza aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Batı Avrupa’nın büyük perakendecilerinin hem diğer Batı Avrupa pazarlarında hem de Amerika’da uluslararası yatırımlara gitmesi. Yukarıda verilen bilgi dünyada perakendeciliğin uluslararasılaşma evrelerinin hangi aşamasına aittir?

Soru 13:

Girilmesi düşünülen dış pazarda yerel pazar koşullarını bilen bir ortak ile çalışarak pazara giriş riskini, zaman ve maliyeti azaltabilecek uluslararası giriş seçeneği hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi perakendecilikte uluslararasılaşmanın boyutlarından biri değildir ?

Soru 15:

Hangisi franchising siteminin franchisee (imtiyaz alan taraf) açısından yararlarından biridir?

Soru 16:

1.  Toptancı, zincire üye olan perakendecinin satın alma ve satış uygulamalarını standart hale getiren bir program geliştirir. 2.  Üretici ve perakendecinin genellikle büyük ölçekli olduğu, seçimli ve sınırlı dağıtım gerektiren ürünlerde, daha fazla kanal kontrolünün arzu edildiği durumlarda uygulanır. 3. Mobilya, beyaz eşya, bilgisayar, restoran mağazalarınca genellikle kullanılır. Yukarıda yarı bütünleşik sistemler ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Franchisee (imtiyaz alan taraf) açısından Franchising Sisteminin yararlarındandır?

Soru 18:

Günümüzde organize perakendeciliğin gelişmesi ile birlikte perakende sektörünün performansını değerlendirme kriterleri de farklılık göstermiştir.Sektör performansı, gıda ve gıda dışı ve ayrıca, sektör alt gruplarına göre yapılmaktadır. Sektör performansını değerlendirmede ilk dikkate alınan kriterler aşağıdaki seçeneklerden hangisi değildir?

Soru 19:

Bakkal, kasap, kuruyemişçi, manav, tuhafiyeci gibi kurumlar aşağıdakilerden hangi gruba dahildir?

Soru 20:

BİM, Alman ucuzluk marketi Aldi’nin iş modelini (en düşük maliyet, yüksek kalite ve özel perakendeci markalı ürünler) kendine örnek almış ve bunu başarıyla Türkiye’ye adapte etmiştir. Yukarıda verilen örnek uluslararasılaşmanın hangi boyutu ile ilgilidir?