logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde -mı/-mi doğru yazılmıştır?

Soru 2:

Eklendiği cümlede üzüntü, sevinç, kızma, korku gibi anlamları pekiştiren bu işaret okura yazıda yanında bulunduğu yazı biriminin yüksek sesle anlama uygun bir tonda okunması gerektiğini gösteren noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıda verilen birleşik sözcüğü oluşturan yazımlardan hangisi doğrudur?

Soru 4:

Anlatılanlara somutluk kazandırmak için başkalarının düşüncelerinden ve sözlerinden yararlanma paragraftaki anlatım biçimlerinden hangisidir?

Soru 5:

Günümüzdeki noktalama işaretlerinin ilk olarak kullanıldığı “Şair Evlenmesi” adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kompozisyonda biçim açısından kullanılan kâğıdın ebatları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Bir cümlede virgüllerle ayrılan kelimeler veya kelime öbekleri kendi içinde gruplanabiliyorsa bunlar birbirinden hangi noktalama işareti ile ayrılır?

Soru 8:

Eski edebiyatta "ruznâme" olarak adlandırılan edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangileri Deneme yazılarının özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünce ya da konuya açıklık getirmek, yeni bir görüş ve düşünceyi ileri sürmek, ele alınan konu üzerinde yapılan inceleme ve araştırma sonuçlarına göre kanıtlar sunarak bu yeni görüş ve düşünceleri desteklemek ve doğruluğunu kanıtlamak amacıyla kaleme alınan bilimsel ağırlıklı gazete ve dergi yazılarına ne denir?

Soru 11:

Bu kucaklaşmadan sonra kardeşini kendinden biraz uzaklaştıran annem, sesine nazlı bir küskünlük katarak konuşurdu: ( ) Eee, enişten gitmese buralara yolun düşmeyecek belli ki. Yukarıdaki cümlede ayraçla belirtilen yere hangi noktalama işareti konmalıdır?

Soru 12:

Doğruluğu, halkın yüzyıllar alan deneyimlerine dayanan, halkın sınama-yanılma yoluyla bulduğu doğruları anlatan kalıplaşmış sözlere ne denir?

Soru 13:

12. yüzyılda Arapçadan Latinceye çevirilerle başlayan uyanmanın Fransa’da da yankısı açıkça görülüyordu. (Sevim Tekeli, Bilim Dillerinin Tarihsel Gelişimi) Yukarıdaki cümlede yer alan koyu yazılı olan da ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru bilgidir?

Soru 14:

Montaigne aşağıdaki düşünce yazısı türlerinden hangisine öncülük etmiştir?

Soru 15:

Aşağıdaki birleşik kelimelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde büyük harf doğru kullanılmıştır?

Soru 17:

Tarihsel Eleştiri ve Toplum Bilimsel Eleştiri hangi eleştiri türü içinde ele alınır?

Soru 18:

Sosyal hayattaki çeşitli olaylar ( ) doğal değişmeler, insanoğlunun durumu, meslek, umut, halk hayatı gibi konular; insanlık davranış, karakter, eğitim ve öğretim gibi çeşitli konular bütünüyle atasözlerinin kapsamı içindedir. Yukarıdaki cümlede ayraçla belirtilen yere hangi noktalama işareti konmalıdır?

Soru 19:

Aşağıdakilerin hangisinde ünlü daralmasından kaynaklanan yazım yanlışı yapılmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı'da noktalama işaretlerini kullanan ilk kişidir?