logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Yanıklarda uygulanacak ilkyardım için hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Yanık etmeni yaralı ya da kazazededen uzaklaştırılır. Ya da yaralı yanık etmeninden uzaklaştırılır. Yanmaya neden olan yanma süreci sonlandırılır. II. Aleve ya da haşlanmaya bağlı yanıklarda yanık bölge hemen akan tazyiksiz su altında en az 20 dakika tutulur. Yanan bölge bedenin çoğunluğunda oluşmuşsa su uygulaması önerilmez. III. Toz benzeri kimyasal yanıklarda da su ile müdahale edilmemelidir. Bu tür maddeler su ile reaksiyona girerek daha zararlı bir hâle dönüşebilir. IV. Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır. Giysiler yapışmış ise yapışan yerler kesilir. Ödem (şişlik) oluşabileceği ve bunun da ciddi yaralanmalara yol açacağı düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar çıkarılır.

Soru 2:

Eritrosit Lökosit Albumin Trombosit Yukarıda verilen yapılardan hangileri kanın hücresel yapılarıdır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından açıklanan  sağlıklı olma tanımının içerisinde yer alan bileşenlerden birisi değildir.

Soru 4:

Hücrelerin beslenmesi, madde alışverişi, onarımı, beden ısısının eşit bir biçimde dağılması, hormonların hücrelere ulaştırılması ve hücreler arası iletişimin sağlanmasını sağlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Boğularak ölenlerin oranı, sıtmadan ölenlerin yarısından fazladır II. Boğularak ölenlerin oranı gıda kaynaklı ölümlerin iki katıdır III. Dünyada en çok 1-4 yaş arası çocuklar boğularak ölmektedir Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütünün Küresel Boğulma Raporu’na göre yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Suyun arıtılması işleminde suda bulunan istenmeyen maddelerin dibe çökmeleri için suya ağır olan bazı kimyasal maddeler ilave edilmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 7:

Hijyen kurallarına uyulmadan yapılan peynir, et, sosis ve benzeri ürünlerin yenilmesiyle meydana gelen enfeksiyon hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yunan mitolojisine göre temizlik, sağlık ve ay tanrıçasının ismidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Kedi ya da köpek ısrmasında ilk önce  uygulanması gereken  ilkyardım uygulamalarından biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Solunum Yoluyla Meydana Gelen Zehirlenmelerde ilkyardımcının alması gereken kendisinin ve yaralının güvenliğini sağlayıcı koruyucu tedbirlerden biridir?

Soru 11:

I. Atardamar. II. Kılcal damar. III. Toplardamar. IV. Fonksiyonel damar. Yukarıdakilerden hangileri, taşıma fonksiyonlarına göre damarlardandır?

Soru 12:

I. Tehlikeli ya da evcil hayvanlarla karşılaşma. II. Trafik kazasında yolun ortasında kalma. III. Soluk borusuna cisim kaçması. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri hayatı tehlikeye sokan durumlara örnek olarak verilebilir?

Soru 13:

Bebeklerde ilk yardım sırasında nabız kontrolünün hangi bölgeden yapılması uygundur?

Soru 14:

Aşağıda yanıkla ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

I. Bebekler II. Yaşlılar III. Hamileler IV. Kanser hastaları V. Tansiyon hastaları Yukarıda yer alan maddelerden hangisi ya da hangileri sıcak çarpmasında riskli grupta yer almaktadır?

Soru 16:

I. İtfaiye. II. Zehir danışma hattı. III. Doğalgaz acil. IV. Polis imdat. V. Jandarma imdat. Acil duruda aranacak 114 numaralı telefon yukarıdaki birimlerden hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yürümek, konuşmak, oyun oynamak beslenmek gibi fonksiyonlardan sorumlu olan sistemdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi el temizliği ile ilgili doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi suyun yapısını bozan kimyasal maddeler biri değildir?

Soru 20:

İlkyardım açısından acil olmayan kişiler için kullanılan kod aşağıdakilerden hangisidir?