Kişisel hedeflere ve durumun gerekliliklerine göre esnek ve stratejik bir biçimde uygulanabilecek çeşitli bilgi-işleme stratejilerine sahip olan kişiye ilişkin metafor hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Güdülenmiş Taktisyen
Kelley'nin birlikte değişim modeli ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: B) Üç temel yükleme yanlılığından bahsetmiştir: temel yükleme hatası, aktör-gözlemci etkisi ve kendini kayıran yanlılık.
I. Normatif sosyal etki bir kişinin bir kişi ya da bir gruba ödül almak ya da cezadan kaçınmak için konformite ya da itaat gösterdiğinde gerçekleşen bir etki türüdür. II. Normatif etki sonucu ortaya çıkan davranışlar konformite gösterilen grup ve itaat edilen otorite figürü fiziksel olarak aynı ortamdayken gösterilir. III. Grup ya da otorite figürü orada olmadığında da bu davranışlar devam eder. Normatif sosyal etkiyen ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) I ve II
Planlanmış davranış teorisine göre niyeti ortaya çıkaran üç temel bileşen aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Davranışa yönelik tutum-öznel normlar-algılanan davranışsal kontrol
Belirsizliği ortadan kaldıracak bilgiyi edinmek için gösterilen uyma davranışına ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Bilgisel sosyal etki
Tüm sosyal bağlamlarda genellikle psikolojik tepkisellikten dolayı sosyal etkiye karşı çıkmak olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Konformite karşıtlığı
-Survey yönteminde veri toplama tekniği olarak anket ve görüşme kullanılır. -Anket, açık uçlu sorularla hazırlanır ve sadece posta ile gönderilir. -Görüşme tekniği, yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olabilir. -Sosyal psikolojide çok nadir başvurulan, tercih edilen araştırma yöntemlerinden biridir. -Yöntemin en önemli noktası, ulaşılması gereken insan sayısı fazla olduğundan, yapılacak örneklem seçimidir. Sosyal psikolojide araştırma yöntemlerinden "Survey Yöntemi" ile ilgili yukarıda verilen öncüllerden kaç tanesi doğrudur?
Doğru Cevap: C) 3
Sosyal dünya hakkındaki bilgiyi yorumlama, analiz etme, hatırlama ve kullanma biçimine ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Sosyal Biliş
Deneyin uygun ya da mümkün olmadığı durumlarda kullanılan, sayısal veri elde edilebilenlerinde değişkenler arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma yöntemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Korelasyon Yöntemi
Bir kişinin bir tutum nesnesini hem sevmesi hem de sevmemesi durumunu tanımlayan tutum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Çelişkili tutum
Kişinin gerçekleştireceği davranışın ne kadar zor ya da ne kadar kolay olduğuna ilişkin algısı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Algılanan davranışsal kontrol
19. yüzyılda, Almanya’da geliştirilmiş, kültürel davranışın tarihsel ve karşılaştırmalı olarak çalışılması gerektiğini öne süren sosyal psikolojik yaklaşım hangisidir?
Doğru Cevap: A) Völkerpsikoloji
Bir şema olarak kalıpyargıların çeşitli sosyal gruplara ait bilgideki boşlukları doldurularak neye yol açtığı düşünülmektedir?
Doğru Cevap: C) Önyargı
İki ya da daha çok değişken arasında kendiliğinden oluşan ilişkileri araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Korelasyon yöntemi
bir olgunun zaman içindeki değişimi ve gelişimi izlenebilir geçmişteki bir olguyu araştırmak için tek yoldur. Yukarıda özellikleri verilen araştırma yöntemi hangisidir?
Doğru Cevap: A) arşiv araştırması
Aşağıdakilerden hangisi dünya hakkında hipotezler kurarak ve onları test ederek içinde bulunduğu sosyal çevreye aktif biçimde anlam vermeye çalışan kişiye ilişkin bir metafordur?
Doğru Cevap: B) Naif Bilimci
Geniş kitlelerin neden, nasıl ve ne zaman birlikte davrandığını anlamak için geliştirilen kitle psikolojisi yaklaşımının önde gelen temsilcisi kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Gustave Le Bon
I. Karanlık oda deneyleri olarak da bilinir. II. Sherif ilk sosyal etki deneyinde denekleri tek tek karanlık odaya alarak, denekten 5 metre uzakta olan ışığa odaklanmalarını istemiştir. III. İlk deneyde Sherif deneklerin ışığın ne kadar hareket ettiğine ilişkin tahminlerini sormuştur. IV. Sherif’e göre her bir denek ışığın hareketini yorumlamak için örtük bir kural geliştirmiştir fakat ışığın hareketine ilişkin verdikleri her yargıda bu kural tutarlılıkla uygulanmamıştır. Muzafer Sherif’in otokinetik etki deneylerine ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: C) I, II ve III
“Sosyal psikoloji nedir” sorusuna kesin ve tam olarak verilebilecek bir yanıt yoktur. Augostinos, Walker ve Donaghue, bu tanımlama sorununu neye bağlarlar?
Doğru Cevap: A) Sosyal psikolojinin yeterince olgunlaşmamış bir disiplin olmasına bağlarlar
Aşağıdakilerden hangisi kişinin davranışını gerçekleştirirken normları dikkate almasını ifade eden kavramdır?
Doğru Cevap: B) Kamusal benlik-farkındalığı