logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Ceza Muhakemesi Hukuku Bilgisi

Soru 1:

I- Ceza muhakemesi, bir suç işlendiği iddiasıyla başlar. II- Cumhuriyet savcısı bir iddianame düzenleyerek mahkemeye verir. III- İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse, kovuşturma evresi başlamış olur. Ceza muhakemesi sürecinin işleyişi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

İşlenmiş olan suçun hükme bağlanması ve bunun kesinleşmesinden sonra, maddi^ ve mali^ sorumluluk taşıyarak hükmün sonuçlarından etkilenecek veya bunlara katlanacak kişiye ne denir?

Soru 3:

Ceza muhakemesi hukukunun ortak terimlerinden "müdafi ve vekil" kavramı ile ilgili olarak hangisi söylenemez?

Soru 4:

Cumhuriyet savcısının kararıyla belirli bir süre özgürlüğün kısıtlanması aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Soru 5:

Gözaltı kararı vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Tutuklamaya ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

I- Mağdur ve şikayetçi gerek soruşturma gerekse kovuşturma evresinde bir vekilin yardımından faydalanma hakkına sahiptir. II- Eğer mağdur on sekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malul olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir. III- Suçtan zarar gören vekili de suçtan zarar görenden ve diğer muhakeme süjelerinden bağımsız olarak bir takım işlemler yapabildiği için muhakeme süjesi sayılmalıdır. Suçtan zarar gören vekili ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 8:

Şikayet ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

I- Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, II- Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, III- Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde; Polisin, kendisine veya başkasına yönelik bir saldırı karşısında, silah kullanmaya yetkili olması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi CMK'da düzenlenen koruma tedbirlerinden biri değildir?

Soru 11:

Yakalama ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur (Teşkilat Kanunu m.14). Bu bağlamda örneğin dört yıldan on beş yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir suça ilişkin olarak yapılacak yargılamada, suç için öngörülen cezanın üst sınırı kaç yıl olarak göz önünde bulundurulacaktır?

Soru 13:

Kanunda, mahkemelerde kullanılan aynı anda görüntülü ve sesli iletişim tekniğine ne denir?

Soru 14:

Kanunkoyucunun değerlendirmesine göre, kural olarak hafif nitelikteki suçları ise hangi mahkeme yargılar?

Soru 15:

Eskişehir Asliye Ceza Mahkemesinin yetkisindeki bir dava ile Kütahya Asliye Ceza Mahkemesinin yetkisine giren diğer bir davanın birleştirilmesinde, muhakeme hukuku bakımından fayda olabilir. Bu durumda bunların Kütahya Asliye Ceza Mahkemesinde birleştirildiğini kabul edersek; Eskişehir Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanması gereken dava bakımından, aslında yetkisiz olan Kütahya Asliye Ceza Mahkemesi yargılama yapmış olacak; böylelikle aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkacaktır?

Soru 16:

Kamu güvenliği nedeniyle davanın nakline aşağıdakilerden hangisi karar verir?

Soru 17:

Suç şüphesinin yetkili makamlarca öğrenilmesi ile başlayan ve iddianamenin kabulü ile son bulan evre hangisidir?

Soru 18:

Ceza muhakemesinde şikayet süresi kural olarak zaman aşımı süresinde olmak kaydıyla fiilin ve failin öğrenildiği andan itibaren ..... aydır. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Ankara 1. ağır ceza mahkemesi ile Antalya 2. Asliye ceza mahkemesi bakımından ortak yüksek görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

'Temel hak ve özgürlüklere müdehaleyi gerektirmesiyle, koruma tedbirleri ancak kanunla düzenlenebilir?' cümlesi koruma tedbirlerinin hangi özelliğine işaret eder?