logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Ceza Muhakemesi Hukuku Bilgisi

Soru 1:

Suç işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturacak kadar delile ulaşılmış olsa da, Cumhuriyet savcısının kamu davası açmamak hususunda takdir yetkisi bulunmaktadır (m. 171). İki durumda Cumhuriyet savcısına dava açmayabilme yetkisi tanınmaktadır. İlki, cezayı kaldıran şahsi sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektiren koşulların varlığıdır. Yukarıdaki açıklamada verilen etkin pişmanlık hükümleri aşağıdaki suçlardan hangisi için geçerlidir?

Soru 2:

Delilin, beş duyumuzla öğrenilebilir, algılanabilir olması; yani onun iç dünyamızın değil, elle tutulabilen dış dünyamızın bir parçası olması esası delilin hangi özelliğine ilişkindir?

Soru 3:

İlk derece mahkemelerinin verdikleri hükümlerin, bölge adliye mahkemesi tarafından maddi ve hukuki yönden incelenmesini sağlayan kanunyolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Tazminat isteyebilmenin şartları gerçekleşmiş olsa da, bazı durumlarda tazminat verilmesi kabul edilmemiştir (m. 144). Bu durumla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?

Soru 5:

Kamu davası açmada takdir yetkisi kanunlarla aşağıdakilerden hangisine tanınmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi soruşturma evresinin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 7:

Aşağıdaki hangi halde yargılama aşamasına geçilmez ve kişi hakkındaki takibat son bulur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi telekomünikasyon yoluyla iletişimi denetlenebilecek olan kişilerden biridir?

Soru 9:

..............., ceza muhakemesinde delil olabilecek veya müsadere edilebilecek bir malvarlığı değeri üzerinde zilyedin sahip bulunduğu tasarruf yetkisinin kaldırılmasıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

İletişimin denetlenmesi kararı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar gören uzlaşma teklifini kabul ettikleri zaman ................ uzlaşmayı doğrudan kendisi yapabilir ya da yerine bir ...........................  görevlendirebilir. Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

Soru 12:

İlk derece mahkemelerinin verdikleri hükümlerin, bölge adliye mahkemesi tarafından maddi ve hukuki yönden incelenmesini sağlayan olağan kanun yoluna ne ad verilir?

Soru 13:

Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde kendisine yüklenen suçun anlatılması, şüpheli veya sanığın hangi hakkına ilişkindir?

Soru 14:

Kesinleşen mahkeme kararlarının yerine getirilmesiyle ilgili işlemleri yapmak ve izlemek aşağıdakilerden hangisinin görevidir?

Soru 15:

Bizzat görmüş olan kişi(ler)den olay hakkında bilgi sahibi olan birisi hangi durumda olur?

Soru 16:

Kararın tefhim veya tebliğinden itibaren kaç gün içinde istinafa gidilebilir?

Soru 17:

Sanığın çocuk olması halinde, gizlilik hangi aşamayı kapsar?

Soru 18:

Delilleri toplamak ve muhafaza altına almak aşağıdakileren hangisiyle adlandırılır?

Soru 19:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi duruşmanın sözlülüğü ilkesinin sonuçlarından değildir?