logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Suç Önleme Modelleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi TC. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Adli İstatistikler’in 2009-2015 verilerine göre şüpheliler hakkında verilen kararlardan kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen nedenlerinden biridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi mağdur anketlerinin tespit etmeyi amaçladığı hedeflerden biri değildir ?

Soru 3:

“II.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da birçok ülkede büyük bir ekonomik gelişme yaşanmış, buna bağlı olarak yoksulluk ve iş- sizlikte önemli bir refaha ulaşılmış olmasına rağmen suç oranlarında da büyük bir artış yaşanmıştır. Çünkü Cohen ve Felson’a göre yeni oluşan toplumsal yapı suç için birçok yeni durum ortaya çıkarmıştır. Burada, çalacak şey arttıkça hırsızlık suçu da artar görüşü vardır” Yukarıda verilen açıklama hangi temel teorik yaklaşıma örnektir?

Soru 4:

I-Olağan dışı bir olayın meydana gelmesi II-Meydana gelen olay sonucunda bir zararın oluşması, III-Zarar ile birlikte hak kaybına uğrayan insanların bulunması IV-Ortaya çıkan zararın kişiler üzerinde belli bir süre etkili olması Yukarıda verilenlerden hangileri öğretide geniş anlamda mağduriyetin meydana gelebilmesi için ortaya çıkması gereken unsurlardandır?

Soru 5:

Toplum destekli polislik anlayışının Türkiye’de tanınması ve benimsenmesi hangi yıllardan itibaren başlamıştır?

Soru 6:

SARA Problem Çözüm Modeli'nin en önemli bölümü hangisidir?

Soru 7:

I-Aile hassasiyeti II-Misilleme korkusu III-Kolluk kuvvetleri ya da iradenin suçu kayda almamış olması IV-Aydınlatılmamış ya da aydınlatılamamış olay olması V-İkinci bir mağduriyet ihtimali Kolluk kuvvetleri nedeniyle suçun karanlık alanda yer almasının nedenleri yukarıdakilerden hangi veya hangileridir?

Soru 8:

Suç işleyen saldırganın bu eyleminin getiri ve götürülerini bilinçli bir şekilde hesap ettiğini ve elde edeceği yarar göze aldığı riskin üzerindeyse harekete geçtiğini ileri süren teori hangisidir?

Soru 9:

Bireyin hareket serbestisinin salıverinceye veya gözaltına alınıncaya kadar kısıtlanmasına ne denir?

Soru 10:

I. Problem analizine çok büyük öncelik verilir. II. Çalışanların kişiler arası ilişkilerine önem verilir. III. Toplumla işbirliğine dayanan müdahale önemlidir. Problem Odaklı Polislik (POP) ile Toplum Destekli Polislik (TDP) karşılaştırıldığında hangi özellik Toplum Destekli Polislik ile ilişkilidir?

Soru 11:

Viktimolojinin asıl amacı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 12:

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’nun (CGTİHK’nun) 3. maddesinde, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen amaçlardan biri olamaz ?

Soru 13:

SASMUS'a göre, aşağıdakilerden hangisi karapara aklamada taraf devletlerin eylemleri suç olarak kabul etmesini istediği durumlardan biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Scott’a (2011) göre polisin görev tanımı arasında yer almaz?

Soru 15:

Daha önce karanlık ve izbe olan yerlerin park haline getirilip, parkın gerekli peyzaj düzenlemelerinin yapılması ve gerekirse çocuk ya da gençlere yönelik oyun alanları oluşturulması, insanların orayı daha fazla kullanmaları için çeşitli nedenlerin olmasının sağlanması ne tür bir suç önleme tekniğidir?

Soru 16:

İnsanların güvenlikli sitelerde oturup güvenliğini sağlamaya çalışması ile, güvenliği olmayan yerlerde oturan kişilerin olduğu bölgede suç oranının artması nasıl açıklanabilir?

Soru 17:

“Hedefin yakınlığı ve ulaşılabilirliği, çekiciliği ve korunma düzeyi, hane halkı sayısının mağduriyete etkisi gibi konuları ele alan bu teori ile tiyatro ve sinemaya gitmek, barlara ve gece kulüplerine gitmek, restoranlara gitmek gibi faaliyetlerin sayısındaki artışın mağduriyet riskini ne oranda artırdığının tespitine çalışılmıştır.” Yukarıda açıklaması verilen mağdur odaklı suç önleme teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Fiziksel şartların uygun olmaması nedeniyle, bir bölgede, bir saat aralığında işlenemeyen bir suçun bölgesinin, saatinin değişmesi ya da hedefin kendisinin, suçun çeşidinin, tipinin değişmesi anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Hangisi problem odaklı polisliğin temel unsurlarından biri değildir?

Soru 20:

Pozitivist okulun en önemli temsilcilerinden ve ‘Suçlu İnsan’ isimli kitabında suçluların doğuştan gelen bazı fiziksel ve ruhsal bozukluklara sahip olduğunu iddia eden fizikçi ve doktor kimdir?