logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Suç Önleme Modelleri

Soru 1:

Antropolojik kriminolojinin temellerini atan ve suçun biyolojik kökenleri olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Islah kavramı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 3:

Bireylerin olası mağduriyetlerinin ağırlıklı olarak yaşam şekillerine bağlı olduğunu savunan teori hangisidir?

Soru 4:

Toplum Destekli Polislik hangi tarihte tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanmıştır?

Soru 5:

Karar alma mekanizmasındakilerin problem çözümünü belli bir biçim ve disiplin içinde yapmalarını sağlayacak ve genel kabul gören araç hangisidir?

Soru 6:

Hedef olan kişilerin veya nesnelerin maddesel veya sembolik olarak yasal olmayan davranışa karşı hedefin algılanan özelliklerinin potansiyel saldırganlarca arzu edilebilirliği anlamına gelen mağduriyet teorisi kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan birisidir?

Soru 8:

Suç mağduru olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilme hangi anlama gelmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Polis kaynaklı suç istatistikleri ile ilişkili bir bilgiyi içermemektedir ?

Soru 10:

Banka şubeleri ya da mağazalar gibi fazlaca paranın döndüğü işletmelerdeki çalışanların kendi işleri yanında olan bitene kayıtsız kalmamalarını ve güvensizlik yaratan durumlarla ilgili ne yapacaklarını önceden bilmelerini içeren gözetim hangisidir?

Soru 11:

Problemin azaltılması, problemlerin kapsamının daraltılması ve bunu sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla çözümler geliştirmektir. Bu tanım hangi kavrama karşılık gelmektedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ahlaki gelişim yaklaşımlarını ortaya koyan düşünürlerden biridir?

Soru 13:

Bireyin günlük yaşamında karşılaştığı olaylar, geçirdiği deneyimler ve gözlemlediği işaretlerle ilgili şiddetli kaygı ne olarak adlandırılır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi suçun bildirilmesini engelleyerek karanlık alan yaratan nedenlerden biri değildir ?

Soru 15:

Otel görevlileri, apartman kapıcıları ve restoran çalışanları gibi kişilere durumsal suçu önlemek amacıyla verilen eğitim hangi tip durumsal suç önleme tekniğidir?

Soru 16:

Suç meydana geldikten sonra müdahale etmek yerine, sistematik ve rutin bir şekilde, ileriye dönük problem çözme üzerinde duran anlayış hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi  örgütlü suç grubunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

‘Kurumların Çoklu İşbirliği’ denilen bir ortak iş yapma biçiminin önem taşıdığı suç önleme tekniği hangisidir?

Soru 19:

Bu aşama problem çözümü sürecinin en can alıcı kısmıdır. Bu süreç problemin dinamikleri hakkında bir anlayış geliştirmeyi, probleme karşı mevcut müdahalelerin ne olduğunu anlamayı, bir bağıntı kurmayı ve sebep-sonuç ilişkisini anlamayı içerir. Bu sürecin bir parçası olarak, konunun tüm yönlerini ortaya çıkarmak için mağdur/fail/suç yeri ile ilgili 5N 1K sorularının sorulması gerekir. Yukarıda tanımı yapılan SARA Modeli aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kuytu köşelerin iyi aydınlatılması, okul çocuklarının forma giymesi ya da okullarına dair bir işaret taşımaları, özel güvenlik görevlileri ya da kullanılacak her türlü alarm sistemlerinin özellikle görünür bir yerde durması hangi suç önleme tekniğidir?