Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Olaylara Müdahale Esasları

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

I. Haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri görev alanında olmasa dahi yakalama ve arama II. Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme III. Görev alanında terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma Yukarıdakilerden hangi ya da hangileri 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunda kamu güvenliğini tamamlayıcı güvenlik hizmetleri olarak tarif edilen özel güvenlik hizmetini ifa eden personelin yetkilerindendir?

Soru 2

Orta Zorluk

Suçunun başkaları tarafından bilinmemesi, Delillerin ortaya çıkmaması, Yakalanma korkusu, Delillerin yok edilmesi, Adalet huzuruna çıkılmama isteği, Tutuklanıp ceza evine girme endişesi, Polisin görevini yapmasının engellenmesi. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri direnmenin öne çıkan nedenleri arasında yer almaktadır?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi, kişisel güvenlik için araçlarda alınması gereken tedbirlerden biri değildir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin dikkatini çekmelidir?

Soru 5

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi şüpheli araç belirtilerinden değildir?

Soru 6

Orta Zorluk

"Hukukta öngörülen şartlara uygun düzenlendiğinde hukuki değer kazanır. Aksi sabit oluncaya kadar geçerli belgelerdir. Hukuki ve kanuni sonuçlar doğurur, soruşturmada birinci derecede geçerli delil niteliğinde olan yazılı belgelerdir." Paragraftaki bilgiler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 7

Orta Zorluk

"Haksız bir saldırıyı o andaki hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek (TCK Md. 25/1) için savunmada bulunulmalıdır." ifadesi aşağıdakilerden hangisinin kriterlerinden biridir?

Soru 8

Orta Zorluk

Sonucu etkilemeyecek gereksiz açıklamalara yer verilmemeli Açık bir anlatımla yazılabilecek kadar basit ve sade olarak kaleme alınmalı Hangi olay veya eylemle ilgili olduğu açık bir şekilde belirtilmeli Anlatılacak olaylar bir tarih ve zaman sırasına göre yazılmalı Aşağıdaki hangi kural ve ilkelerdir?

Soru 9

Orta Zorluk

Tehlike arz edebilecek bir gösterici grubuna karşı kolluk kuvvetlerinin ilk müdahalesi aşağıdakilerden hangisi olur?

Soru 10

Orta Zorluk

1. Kişiye suçu işlerken rastlanması 2.Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması. Yukarıda belirtilen durumlarda aşağıdakilerin hangisinin geçici yakalama yetkisi vardır.

Soru 11

Orta Zorluk

Güç kullanma yetkisine sahip olmada önemli olan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi organize suçluların genel davranış özelliklerinden biri sayılamaz?

Soru 13

Orta Zorluk

I. Görevini yaparken direnişi kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir. II. Gerekli hallerde ihtar yapmadan da zor kullanma yetkisine sahiptir. III. Toplumsal olaylarda direnmeyi etkisiz kılmak amacıyla kullanacağı zorun derecesini polisin kendisi takdir eder. IV. Direnmenin derecesine göre kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet veya maddi güç kullanabilir. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK)'na göre polisin zor kullanma yetkisi kapsamında yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 14

Orta Zorluk

Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme. Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme. (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) CMK, madde 90’a göre yakalama. (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama. Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme. Hava Meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini detektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme. Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma. Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma. Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama. (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) Olay yerini ve delilleri koruma, bu CMK madde 168’e göre yakalama. (Değişik: 23/1/2008 – 5728/544 md.) TMK madde 981’e, Türkiye Borçlar Kanunu [TBK] madde 52’ye, TCK madde 24 ve 25’e göre zor kullanma.” Yukarıdakilerden hangisi / hangileri 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanuna göre özel güvenlik hizmetini ifa eden personelin yetkileri arasında yer almaktadır?

Soru 15

Orta Zorluk

Özel güvenlik görevlisinin başarısı aşağıdaki maddelerden hangisine bağlıdır?

Soru 16

Orta Zorluk

"Beyanlar dışında kalan, maddi bir yapıya sahip, dokunulabilen, canlı veya cansız herhangi bir nesne ya da ize denir. Parmak izi, tabanca, kovan, sigara izmariti, kan lekesi gibi." Tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Seri numarası Duruşu Markası Cinsi İzi Hangisi/hangileri bireyin kaybettiği veya çaldırdığı eşyasının bulunmasında yardımcı olan eşya tarifinde önemli unsurlardandır?

Soru 18

Orta Zorluk

Meydana gelen olayın; ne olduğu, yeri, tarihi ve saati tutanak bölümlerinden hangisine yazılır?

Soru 19

Orta Zorluk

I. Olayın kimden, nerede, nasıl öğrenildiği,                                                     II. Olay yerine ne ile kiminle ve ne zaman gidildiği,                                           III. Olay yerine ilk gelindiğinde karşılaşılan durumun tespit edilip yazıldığı bölümdür.                                                                                                      Yukarıda bilgisi verilen bölüm tutanakların hangi bölümüdür?

Soru 20

Orta Zorluk

Verilerin ve/veya fikirlerin toplanıp sentez edilmesi, Raporun ana hatlarının (planının) hazırlanması, Raporun taslak hâlinde yazılması, Rapor taslağının incelenmesi ve geliştirilmesi, Rapora son biçiminin verilerek yazılması, Raporun kontrolü. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri rapor yazma aşamaları arasında yer almaktadır?

Derse Dön