logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

"Güç dünyanın temel hammadesi, güç tutkusu bir varlık, bir oluş değil kaderdir." Görüşünde olan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin de -görev alanı içinde olmak kaydıyla- genel kolluk personelinin kamu düzeninin sağlanması kapsamında yerine getirdiği birçok görevi yerine getirdiğini gösteren yasal düzenlemelerden biri değildir?

Soru 3:

İnsan haklarına müdahaleye yalnız amaç ve elde edilmesi istenilen başarı orantılı olduğu sürece yetkilidir, Kişiyi en az etkileme olasılığı olan hedefe yönelik çeşitli güçlerden birini seçer, Önlemin/müdahalenin olaya dâhil olmayan üçüncü bir şahıs, tehlike arz eden şahıs veya tehlikeye maruz kalan şahsa mı yönlendirildiğine dikkat eder, Elde edilmesi istenilen sonucun, gerçekleşmesi olası zarar ve tehlike ile doğrulanabilir bir ilişki içinde olduğuna dikkat eder, Güç kullanıp yaptırımda bulunurken bundan etkilenen kişinin hak ve korunabilir çıkarlarını korumaya özen gösterir, Elde edilmesi istenilen sonuç alınır alınmaz veya kullanılan yöntemler ile alınamayacağı bariz olduğu anda kullanılan zora son verir. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri literatürde ifade edilen orantılılık ilkesi özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 4:

Güç Kavramını "bir oluş değil, kaderdir" şeklinde tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Kişisel güvenlik herkes içindir. II. Yeterli bilgi/istihbarat ile risk azaltılabilir. III. Mevcut teçhizatın tamamı, özellikle çelik yelek kullanmasına gerek yoktur. IV. Kıdem ve tecrübe kolluğu koruyan bir kalkan olarak kabul edilir. Genel kişisel güvenlik ilkeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 6:

Kolluk kuvvetleri, başka memurlar veya vatandaşlardan alınan bilgiler, şüphelilerin tespit edilmesi, aşağıdaki şüphe oluşturan hangi durumu ifade etmektedir?

Soru 7:

I. Toplumda sorun yaratabilecek şüpheli durumlar ve dikkat edilecek hususlar II. Nokta hizmetinin yerine getirilmesinde dikkat edilecek hususlar III. Devriye hizmetinin yerine getirilmesinde dikkat edilecek hususlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri özel güvenlik görevinde sorunlu kişiler ve dikkat edilecek hususlardandır?

Soru 8:

“Müdahale süresi ne kadar kısa olursa, suçlunun olay yerinde ve yakınında yakalanma ihtimali o kadar artar “ ilkesi zamanın önemini bize en güzel şekilde anlatır. Ülkemizde müdahale süresi ortalama kaç dk olarak hedeflenmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi meşru müdafaa için geçerli kriterlerden biridir?

Soru 10:

Şüpheli araçların kontrolünde aşağıda ifade edilen hususlardan hangisi yer almaz?

Soru 11:

Aşağıdaki verilen şıklardan hangisi potansiyel tehlike oluşturan ve görev bölgesinde özel güvenlik görevlisinin dikkat etmesi gereken unsurlardan biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi stresin psikolojik ve duygusal belirtilerinden biridir?

Soru 13:

Cümleleri kısa tutunuz Kelime haznenizi zenginleştiriniz Aktif yapı ve kişisel olmayan ifade kullanınız Tasviri ifadeler kullanınız Açık ve maksadı sağlamak için yazınız Aşağıdakilerden hangisini kapsar?

Soru 14:

I. İnsan haklarına müdahaleye yalnız amaç ve elde edilmesi istenilen başarı orantılı olduğu sürece yetkilidir, II.Kişiyi en az etkileme olasılığı olan hedefe yönelik çeşitli güçlerden birini seçer, III. Güç kullanıp yaptırımda bulunurken bundan etkilenen kişinin hak ve korunabilir çıkarlarını korumaya özen gösterir, IV.Elde edilmesi istenilen sonuç alınır alınmaz veya kullanılan yöntemler ile alınamayacağı bariz olduğu anda kullanılan zora son verir. Yukarıdakilerden hangileri orantılılık ilkesinin özelliklerindendir?

Soru 15:

Özel güvenlik görevlilerinin, iletişimde kullanılan ekipmanlara ilişkin olarak aşağıdaki işlemlerin hangisi yapılması gerekenlerden biri yanlıştır?

Soru 16:

I. Güvenlik tedbirleri alınmamış inşaatlar, II. Güvenlik önlemi olmayan merdivenler, III. Derinliği bilinmeyen veya görülemeyen su birikintileri, IV. Açıkta bırakılan yanıcı/patlayıcı maddeler, V. Terk edilmiş araçlar, VI. Boş bırakılmış havuzlar, VII. Kontrolsüz bırakılmış su kuyuları. Yukarıda verilen maddeler özel güvenlik görevlisinin hangi alanda dikkat etmesi gereken hususları yansıtmaktadır?

Soru 17:

I. Dengeli beslenmek II. Eve iş getirmek III. Yapılması gerekenleri ertelemek IV. Savunma mekanizmaları kullanmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri stresle mücadele yollarındandır?

Soru 18:

I. Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez II. Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumludur III. Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren sorumlu olur IV. Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hâllerde, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre  özel güvenlik personelinin güç kullanma yetkisine göre yukarıda verilen bilgilerden hangi ya da hangileri yanlıştır ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi stresin sebeplerinden biri değildir?

Soru 20:

Görevli ekibin bir olayla karşılaşma durumunda alınan notların en önemli yararı aşağıdakilerden hangisidir?