logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi orantılılık ilkesi çerçevesinde zor kullanmada aşağıdaki ilkelere uygun olarak, hareketlerden biri değildir?

Soru 2:

Güç kullanma türleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Notta değişiklik yapılması lazım geliyorsa hangi şekilde düzeltme yapılmalıdır?

Soru 4:

Hangisi bir kişinin eşkaliyle ilgili daha güvenilir bilgi verir?

Soru 5:

Geri dönüşlü devriye yönteminin devriye yapan görevliye sağladığı fayda ne olabilir?

Soru 6:

I. Ben neyin bir tehdit unsuru olduğunu ve tehdidin mevcut olup olmadığını anlamalıyım. II. Ne yapılması gerektiğini bilmeliyim. III. Ben bunu aynı zamanda yapabilmeliyim. Genel ve özel kolluk görevlilerinin strese karşı “aşılanma” çalışmaları doğrultusunda kazanmaları hedeflenen bu davranış ve tutumların doğru sıralaması hangisidir?

Soru 7:

I. Bugünün işini yarına bırakmak. II. Fiziksel egzersiz yapmak. III. Duyguları saklamak. IV. Düzenli uyku uyumak. V. Dengeli beslenmek. Yukarıdakilerden hangileri stresle mücadele etmenin yollarındandır?

Soru 8:

Şüphelinin direnme şekillerinden olan görevliye pasif direnme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Çevrede meydana gelen olağandışı olaylara dikkat etmek II. Gizlilik gerektiren konularda bilinçli davranmak III. Sağlanan imkanlardan başkalarını da faydalandırmak IV. Özel çalışma alanıyla ilgili paylaşımlarda bulunmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, kişisel güvenliğin sağlanması için bir özel güvenlik görevlisinin uyması gereken kurallardandır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi stresin psikolojik ve duygusal belirtilerindendir?

Soru 11:

Hangisi genel ve özel kolluk görevlilerinin etkisi altında kalabileceği psikolojik faktörlerden birisidir?

Soru 12:

Kişisel güvenlik herkes içindir. Kıdem ve tecrübe kolluğu koruyan bir kalkan değildir. Aksine kıdem ve tecrübenin artması dikkatte bir dağılma ve azalmaya neden olabilir. Her müdahaleden önce olası riskler değerlendirilmelidir. Alternatifler göz önüne alınmalıdır. Bilindiği üzere zararsız durumlar beklenmedik şekilde kızışabilir, bu sebepten sürekli tam dikkat gerekmektedir. Karşıdaki kişinin beklenmedik bir davranış sergilemesi ihtimaline karşı hazır olunmalıdır. Mevcut teçhizatın tamamı, özellikle çelik yelek kullanılmalıdır. Kişisel güvenlik alanında yeterli pratikler ve hizmetiçi eğitimlerin alınması gerekmektedir. Her an bir riskle karşılaşılabileceği farkındalığı muhafaza edilmelidir. Yeterli bilgi/istihbarat ile risk azaltılabilir. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri genel kişisel güvenlik ilkeleri arasında yer almaktadır?

Soru 13:

En önemli ve hayati kişisel güvenlik ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi organize olmayan suçluların temel özelliklerinden birisidir?

Soru 15:

Görme, koklama, dokunma, duyma ve tat alma organlarımızla hafızamızda algılanan bilgilerin yazılı olarak kayıtlara geçirilmesine ne ad verilir?

Soru 16:

Meydana gelen olayın; • Ne olduğu, yeri, tarihi ve saati, • Olayın kimden, nerede, nasıl öğrenildiği, • Olay yerine ne ile kiminle ve ne zaman gidildiği, • Olay yerine ilk gelindiğinde karşılaşılan durumun tespiti Tutanakta yukarıdaki verilerin açıklandığı bölüm hangisidir?

Soru 17:

Polis ve jandarma, ne tür yetkiler kullanan, icra ve inzibat kuvvetidir?

Soru 18:

Özel güvenlik görevlisinin park, depo gibi belirli bir yer hakkında bilgisine dayanarak, görev alanında belli saatlerde hangi faaliyetlerin gerçekleşeceğini bilmesi ve olağanüstü hareketliliği tespit etmesi, aşağıdaki şüphe oluşturan hangi durumu ifade etmektedir?

Soru 19:

Kolluk kuvvetinin görevini yürütürken icra ettiği görevini en iyi şekilde yansıttığı resmî yazılara ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi araç içerisinde veya seyir hâlinde iken kişinin dikkat etmesi gereken hususlar arasında yer almaz?