logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi İlk Ekibin Olay Yeri Güvenliğini sağlaması için yanlarında bulundurması gereken araç ve gereçlerden değildir?

Soru 2:

Özel güvenlik şirketlerine komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni aşağıdakilerden hangisinde verilebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi vatandaşlar tarafından ihbarın geç yapılmasının sebeplerinden değildir?

Soru 4:

Olaylara müdahale ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Yapılan ihbardan sonra vatandaşlar özel ve genel kolluk görevlilerinin en kısa sürede olay yerine ulaşmasını bekler. II. Olay yerine zamanında gidip olaya müdahale etmek genel ve özel güvenliğin başarısıyla doğru orantılıdır. III. Olaya müdahaleye geç kalan güvenlik personelinin şüpheliyi olay yerinde yakalama ihtimali azalır. IV. Olay yerine geç gelen güvenlik görevlileri sayesinde olay yatışır. V. Olay yerine geç gidilirse iz, delil, tanık gibi bulguların tespiti güçleşir.

Soru 5:

Ateşli ve ateşsiz silahlar, fişek, çekirdek, kovan, kartuş, tapalar ve bunlara ait parçalar, belgeler, lifler, cam veya cam kırıkları ve suçta kullanılan diğer araç ve gereçler olarak sınıflandırılan delil çeşitleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Ortak acil yardım hattı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Ortak acil yardım hattı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Ortak acil yardım hattı iş yükü getirecektir. II. Polis, itfaiye, ambulans hizmetlerinin tek yerden oluşturulmasıyla olaylara müdahalede ciddi sorunların önüne geçer. III. En kısa sürede olaylara müdahale birliği sağlanabilir. IV. Acil yardım hattının birleştirildiği illerimiz vardır. V. Olaylara müdahale süresini kısaltır.

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi arama emrinde yer verilen hususlardan biri değildir?

Soru 9:

"Bu sistemde hız limitlerinin kontrolünde ciddi bir öneme sahiptir. Trafik kazalarının önlenmesinde hız faktörü önemlidir. Bu sistemde kazaların önüne geçilmesi hedeflenmektedir." Bu sistem aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi devriyenin önleyici görevleri arasında yer almaz ?

Soru 11:

I. Teknik Görüntüleme II. Kroki III.Ses Kaydı IV. Rapor Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Olay yerinin ilk hâlinin tespiti için kullanılan yöntemlerdir?

Soru 12:

Suç seviyesinin yüksek olduğu yerler sorun oluşturulabilecek yerler Alkollü içeceklerin tüketildiği yerler Gençlerin bir arada bulunduğu yerler Yukarıdakilerden hangileri devriye tarafında kontrol edilmesi gereken yerlerdendir?

Soru 13:

Devriye görevlilerinin kritik bölgeleri ya da kontrol ettikleri noktaları kısa ve düzensiz aralıklarla tekrar kontrol etmesi olarak tanımlanan devriye yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Görev alanı içinde genel güvenliği ve gerekli caydırıcılığı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, olay olduktan sonra işlenen suç ve suçların faillerini takip etmek, işlenmiş suçlarda şüphelileri yakalamak, delilleri korumak ve emniyet teşkilatına teslim etmek, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek üzere sorumluluk bölgesinde amirlerince belirlenen bir güzergâhta yaya ya da araçlı olarak gezerek icra edilen üniformalı ve tam teçhizatlı en az iki güvenlik görevlisi tarafından yapılan güvenlik hizmetine ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdaki İnceleme yöntemlerinin hangisi olay yerinin kare ya da dikdörtgen şeklinde olduğu durumlarda ideal bir araştırma yöntemi ve aynı zamanda olayın çok geniş alana yayıldığı ve kapalı alanlarda gerçekleştiği durumlarda da tercih edilebilecek bir yöntemdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisi bir beyan delil örneğidir?

Soru 17:

Eğer biyolojik delil kurumuş ise, lekenin transferini sağlamak için leke ile aynı büyüklükteki bir pamuklu bezin aşağıdaki sıvılardan hangisi ile nemlendirilmesi uygun olur?

Soru 18:

Devriye personelinin görevlendirilmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? I. Farklı problemli gün ve saatlerde değişik devriye dağılımı yapılamaz. II. Devriyelerde oransal bir dağılım yapılması gerekir. III. Yapılan ihbarlar, olan olaylar, bölgenin nüfus yapısı devriyenin o bölgede görev yapma sebebidir. IV. İhbarlara cevap verebilme becerisi ve gücü personelin sayısı ile ilgilidir. V. Gece ve gündüz suç istatistikleri farklılık gösterebilir

Soru 19:

Ana amacı caydırıcılık yolu ile suçun işlenmesini önlemek olan devriye hizmetinin türü nedir?

Soru 20:

"Özellikle bir olay ile ilgili birden fazla olay yerinin bulunduğu durumlarda kullanılır. Araştırmacılar bir eksenden başlayarak, şeritler halinde önce belirlenmiş güzergâhı tararlar. Bu bölgeyi taradıktan sonra, aynı bölgeyi bu sefer ters istikamette tararlar. Detay araştırmalar için ideal bir yöntemdir. " Yukarıdaki  ifade ile anlatılan Olay Yeri Araştırma Yöntem ve Metotları aşağıdakilerden hangisidir?