logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi olay yerinin tesbiti için kullanılan yöntemlerden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi devriye öncesi psikolojik hazırlık faaliyetleri içerisinde yer alır?

Soru 3:

I.   Haber merkezindeki personelin eğitimi II.  Ortak acil yardım hattının oluşturulması III. Bilgisayar destekli sistemlerin kullanılması Yukarıdakilerden hangileri olaylara müdahale hızının artırılmasında kolluğa yönelik çalışmalardandır?

Soru 4:

"Dünyanın birçok ülkesinde polis ve özel güvenlik teşkilatı tarafından kullanılmaktadır. Görev yapılacak mıntıkanın arazi şartlarına, ulaşım olanaklarına, görevin özelliğine ve caydırıcılığına göre insanla birlikte yapılan devriye çeşididir. Kent orman alanları, parklar ve yeşil alanlarda tercih edilmektedir " Yukarıda ifade ile anlatılan devriye çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki şıklarda Devriye kavramıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi tam olarak doğru bilgiyi ifade eder?

Soru 6:

İlk ve orta öğretim kurumları ile davet halinde yükseköğretim kurumları giriş-çıkış yerlerinde görevin gereği yapılan aramalar genel olarak aşağıdaki hangi faaliyetin ortaya çıkarılması veya önlenmesi amacını gütmektedir?

Soru 7:

I.Suçun varlığı II.Suçun büyüklüğü III. Suçun boyutu Yukarıda ifadelerden hangileri "devriye görevlilerinin görevlendirmesinde en belirleyici faktörler " olarak kullanılır?

Soru 8:

Millî güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması için yapılan işleme ne ad verilir?

Soru 9:

"Belgelerde parmak izi vb. iz bulunabileceği unutulmamalıdır, belge açılıp- katlanmamalı ve herhangi bir fiziksel değişime uğratılmamalıdır, (Kesme, zımbalama, iğneleme gibi.). Belgeler paketlenirken dış etkenlerden (güneş, yağmur, nem vb) korunmalıdır." tanımı aşağıdaki şıklardan hangisindedir?

Soru 10:

Devriye hizmeti için gerekli sayıdaki uygun personel ve araç sayılarının planlanması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Özel güvenlik şirketlerine bazı durumlarda silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir. Bu durumda aşağıdakilerden hangisinin onayı olması gerekmektedir?

Soru 12:

Devriye görevlilerince kritik bölgelerin veya kontrol ettiği noktaların kısa ve düzensiz zaman aralıklarında tekrar kontrol edilmesine ne ad verilir?

Soru 13:

I.   Olay yerine gidilen yolun durumu II.  Personel sayısı III. İhbarın öncelik ve aciliyet sırası IV.  Olayın oluşu ve ihbarın bildirilmesi Yukarıdakilerden hangileri olaylara müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan etkenlerdendir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangileri vatandaşların güvenlik görevlerini geç arama sebepleridir? I. Vatandaş hayatta ilk kez suçla karşılaşması II. Olayın üzerindeki baskıdan kurtulmak istemesi III. Olayın suç olup olmadığını anlamaması IV. Güvenlik görevlilerini aramakta kararsız kalması V. Güvenlik görevlilerinin arandığında olay yerine gelmeyeceğini düşünmesi

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi devriye polisinin özelliklerinden değildir?

Soru 16:

Emdirme Ultraviole ışık Büyüteç Luminol Yukarıdakilerin hangileri çıplak gözle görülmeyecek biyolojik delillerin tespitinde kullanılabilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi olay yeri araştırma yöntem ve metotlarına göre bölge yöntemi ile ilgili yanlış bilgi vermektedir?

Soru 18:

Canlıların vücudundan kopan, düşen veya akan her türlü delile ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi biyolojik delillerin toplama yöntemlerinden biri değildir ?

Soru 20:

I. Teknik Görüntüleme (fotoğraf çekme ve kamera kayıtları) II. Kroki III. Rapor Olay yerinin ilk hâlinin tespiti için hangi yöntemler kullanılmaktadır?.