logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

Olayın başlama ve bitiş noktalarını belirleyerek olayın işlenme alanının belirlenmesi, hangi açısından önem arz etmektedir?

Soru 2:

I- Olayın oluşu ve ihbarın bildirilmesi, II-En yakın ve en uygun ekibin sevk edilmesi, III-Personel sayısı, IV-Yapılan ihbarın öncelik ve aciliyet sırası, V-Olay yerine gidilen yolun durumu, Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri olaylara müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan etkenler arasında yer almaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ihbarcının olayla karşılaştıktan sonra polisle iletişim kurmasında yaşadığı problemler arasında yer almaz?

Soru 4:

Aşağıdaki durumlardan hangisi özel güvenliğin yetki alanında değildir?

Soru 5:

Suçun işlenmesi ve sonrasında olaya müdahale ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Kapaklı cam kavanozlara koymak Kapaklı plastik kavanozlara koymak Pamuk içine koymak Köşeleri kapalı kağıt zarflara koymak Yukarıdakilerin hangileri boya artıkları ve karşılaştırma amaçlı alınan örneklerin olay yerinden transferi için uygun saklama şekilleridir?

Soru 7:

Otobüslerde aramaya başlamadan önce aşağıdakilerden hangisinin yapılması gerekmektedir?

Soru 8:

'... suçun duyurulması anlamına gelirken; ...  bir ceza muhakemesi şartıdır.' Yukarıdaki boşluklara en uygun olarak hangileri gelmelidir?

Soru 9:

I. Haber Merkezindeki Personelin Eğitimi II. Ortak Acil Yardım Hattının Oluşturulması III. Bilgisayar Destekli Sistemlerin Kullanılması IV. Devriye Sevk ve Yönetim Sistemi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Genel Kolluğun olaylara müdahale hızının arttırılması konusundaki yapılması gereken çalışmalar arasındadır?

Soru 10:

Olup biten, ortaya çıkan ve fark edilebilen fiillere ne ad verilmektedir?

Soru 11:

Devriye hizmeti için gerekli sayıdaki uygun personel ve araç sayılarının planlanması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? ISuçları ortadan kaldırmanın etkin yolları yapacağımız suç analizi çalışmasına göre yapılır. II. Suçların sebepleri ve mücadelesi bilimsel veriler ışığında olur. III. Görev bölgesinde suç haritaları çıkarmak görevlilere yardımcı olur. IV. Personel ve araç planlaması için plan yapmaya gerek yoktur. Gelişen duruma göre planlama yapılır. V. Bilimsel verilere göre hareket etmek profosyenelliğin bir sonucudur.

Soru 12:

Bireylerin bütün güçleriyle ve imkanlarıyla kişisel ve toplumsal faaliyetlerini sürdürmeleri ve bu sayede kişilerin, toplumun ve ekonominin canlanmasını sağlamanın temel koşulu nedir?

Soru 13:

Aşağıdaki illerin hangisinde, tüm acil telefonların bir arada toplandığı acil yardım hattı oluşturulmuştur?

Soru 14:

"Bu yöntemde, yöneticiler tarafından devriye görevlisinin kontrol ve denetiminde kolaylık sağlamış oluyor ise de; potansiyel suçluların, ufak bir gayret ve gözlemlemeleriyle devriyenin hangi zamanda nerede oldukları ve bir noktadan diğer noktaya ne kadar süre içinde intikal ettiklerini belirlemesi mümkün olabilecek ve suç işleme kararında cesaretlendirecektir" Yukarıda ifade ile anlatılan devriye yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Açık Alanlarda Olay Yeri Koruma: Özellikle açık alanlarda meydana gelen olaylarda, olay yerine çift şerit çekmek gerekmektedir. Birinci şerit, olayın olduğu merkezin çevresi belirlendikten sonra çekilmelidir. İkinci şerit, birinci şerite paralel ve arasında ortalama _____ metre mesafe bırakılarak çekilmelidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 16:

Olay yeri ile aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Bir suçun iz, eser, emare veya delillerinin elde edilmesi için bir kimsenin özel hayatının ve aile hayatının gizliliğinin sınırlandırılarak konutunda yapılan araştırmaya ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Biyolojik Delillerin Toplanma yöntemlerinden değildir?

Soru 19:

Eli çabuk ve ne yaptığını bilen personel seçilmelidir. Araca hasar vermemeye çalışılmalıdır. Sistematik bir şekilde aranmalıdır. Normal olmayan her şeyden şüphe edilmelidir. Yukarıda sıralanan hususlar aşağıdakilerden hangisi kapsamında yer almaktadır?

Soru 20:

Oda sıcaklığında kurutulmadır Kurutulmadan paketlenen deliller özelliğini kaybedebilir Deliller kesinlikle birbiri ile temas ettirilmemelidir Naylon ambalaj kullanılmamalıdır Yukarıdaki bilgiler ışığında hangi yöntem/yöntemler ile alınan delillerden bahsedilmektedir?