logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Olaylara Müdahale Esasları

Soru 1:

Tehlike meydana getirenlerin ele geçirilmesi, yani genel emniyet ve asayişin korunması amacıyla yapılan işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yetkilerini kullanan özel güvenlik çalışanlarının görevleri sırasında suç unsuru ile karşılaşmaları yüksek ihtimaldir. Bu nedenle genel kolluk içerisinde “ilk ekip” olarak adlandırılan ve olay yerine ilk ulaşan ______ ve ______ bilgilerine sahip olması gerektiği düşünülmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 3:

Aşağıdaki görevlerden hangisi devriyenin “adli görevleri” arasında yer alır?

Soru 4:

Kaç sayılı kanun Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair yetkileri belirlemektedir?

Soru 5:

Odontologlar hangi tür iz delili konusunda uzmandırlar?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi devriyenin adli görevleri arasında yer alır?

Soru 7:

Özel güvenlik görevlileri aşağıdaki durumlardan hangisinde silahlı olarak görev yapamazlar?

Soru 8:

Özel güvenlik görevlisinin olay yerine gelen seyircileri olay yeri dışına çıkarması aşağıdaki hangi görev tanımının bir parçasıdır?

Soru 9:

" Birinci şerit, olayın olduğu merkezin çevresi belirlendikten sonra çekilmelidir. İkinci şerit, birinci şeride paralel ve arasında ortalama 5 metre mesafe bırakılarak çekilmelidir. Biyolojik delillerin bozulmasını veya kaybolmasını engellemek için mutlaka bir olay yeri inceleme uzmanı ile irtibat kurulmalıdır." Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki seçeneklerden hangisinin açıklamasıdır?

Soru 10:

I. Kesme Yöntemi II. Kazıma Yöntemi III. Emdirme Yöntemi IV. Doğrudan Alma Yöntemi Yukarıda ifadelerden hangileri "Biyolojik Delillerin Toplanma Yöntemleri" olarak kullanılır?

Soru 11:

Suç işlenmesini önlenmesini kapsar. Güvenlik görevlisinin kendi belirlediği güzergahta yaya ya da araçlı olarak gezerek icra edilir. Olay sonrasında suç ve suç faillerini takip etmeyi gerektirir. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek de devriye hizmetidir. Üniformalı ve tam teçhizatlı en az iki güvenlik görevlisi tarafından yapılır. Yukarıda devriye hizmetleri hakkında verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

İhbarda bulunan vatandaşın tereddüttü ve gecikmesi, Polis müdahalede ne kadar başarılı olsa da gecikme anında müdahalenin hiçbir önemi kalmaz. Bu durum genel kolluğu nasıl gösterir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangileri olaylara müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan etkenlerdendir? I. Olayın oluş ve ihbarının bildirilmesi II. En yakın ve en uygun ekibin sevk edilmesi III. Yapılan ihbarın öncelik ve aciliyet sırası IV. Olay yerine sevk edilen ekibin istirahat hâlinde olması V. Olay yerine gidilen yolun durumu

Soru 14:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlış bir ifade olarak belirtilmiştir?

Soru 15:

Devriye bölgesinin yaya devriye yöntemiyle hizmet verilemeyecek kadar geniş olduğu ve  devriye hizmetinin sık zaman aralıklarında yapılması gereken bölgelerde etkili, hızlı ve pratik olması için tercih edilen devriye çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Olay yerinde tanık veya mağdurla görüşülmemeli.                                      II. Olay ve failler hakkında bilgi alınmalıdır.                                                      III. Olayın meydana alan ve sınırları dikkatlice belirlenmelidir.                        IV. Yaralı veya ölü var ise onlara müdahale etmeden önce deliller toplanmalı.                                                                                                V. Olay yerine girilmesi gerekiyor ise güvenli yol oluşturulmalı ancak güvenli yol oluşturulurken delillere zarar vermemelidir.                  Yukarıdakilerden hangileri olay yerinde yapılacaklar arasında yer almaktadır?

Soru 17:

I. Makas II. Kalem III. Tebeşir IV. Kara tahta V. Bıçak Yukarıdakilerden hangileri İlk Ekibin Olay Yeri Güvenliğini sağlaması için yanında bulundurması gereken araç ve gereçler arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Aşağıdaki durumların hangisinde güvenlik personelinin çift eldiven kullanması gerekmektedir?

Soru 19:

Polise duyulan ihtiyaçlar, devriye görevi yapılması gereken bölgedeki tehlikelerin varlığından otaya çıkar. Aşağıdakilerden hangisi bu tanım çerçevesinde değerlendirilemez?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi olaylara müdahalenin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan etkenlerden biri değildir?