logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Özel Güvenlik Hukuku 2

Soru 1:

Özel güvenlik görevlileri bunun yanı sıra olay yerini ve delillerini korumak amacıyla CMK'nın kaçıncı maddesine göre yakalama yetkisine sahiptir?

Soru 2:

I- Suça el koymak, yani suçun devamını önlemek. II- Suç mahallini hemen kontrol altına alarak delillerin kaybolmasını önlemek ve muhafaza altına almak. III-Sanığı tespit ederek kaçmasını önlemek. Özel güvenlik görevlilerinin görev alanında işlenen bir suçla karşılaştıklarında nasıl ha­reket edeceklerine ilişkin olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Aşağıda verilen durumların hangisinde özel güvenik görevlisi görev alanında yetkisinin sınırlarını kesinlikle aşmış olur?

Soru 4:

Özel güvenlik görevlilerine 5188 sayılı Kanunla (m. 7) verilen kişileri duyarlı kapıdan geçirme, kişilerin üstlerini dedektörle arama ve eşyaları X- ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme şeklindeki yetkiler aşağıdakilerden hangisinin kapsamı dahilindedir?

Soru 5:

I. Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama II. Olay yerini ve delilleri koruma amacıyla Ceza Muhakemesi Kanununun 168. maddesine göre yakalama III.  Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama Yukarıdaki hangi hal veya hallerde özel güvenlik görevlileri yakalama yetkisine başvurabilmektedir?

Soru 6:

Özel güvenlik görevlilerinin konuta girme yetkisi ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Özel güvenlik görevlilerine, suç delillerini bulmak amacıyla değil, yakalanan kişinin kendisine veya başkasına zarar vermemesi için üzerindeki tehlikeli eşyalardan arındırılması amacıyla tanınmış olan arama yetkisi ".......... arama" olarak ifade edilir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Kişinin özgürlüğünün hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlanmasını ifade eden bir tedbire ne ad verilir?

Soru 9:

Özel güvenlik komisyonunun kimlerden oluşacağı ve ne şekilde çalışacağı 5188 sayılı Kanunun kaçıncı maddesinde belirlenmiştir?

Soru 10:

Özel güvenlik görevlilerinin kimlik kontrolü yapmaya yetkili olduğu bir yerde, kontrol esnasında kimliğini ibraz etmeyen kişinin durumu ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında aşağıdakilerden hangisi yakalama emri düzenleyemez?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi silah bulundurma ve taşıma hakkında doğru bilgilerden biridir?

Soru 13:

Özel güvenlik görevlilerinin arama faaliyeti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilebilecektir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi görev alanında bir suçla karşılaşan özel güvenlik görevlisinin yapması gerekenlerden biri değildir?

Soru 16:

Eşyanın genel kolluk kuvvetlerine teslim edilinceye veya sahibine verilinceye kadar geçici süreyle özel güvenlik görevlileri tarafından koruma altına alınması anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I- Özel gü­venlik görevlilerinin yakalama emri üzerine yakaladıkları kişileri yetkili hakim veya mah­kemeye çıkarma yetkileri bulunmamaktadır. II- Özel güvenlik görevlileri yakalama emrine istinaden yakaladıkları kişileri genel kolluk kuvvetlerine teslim etmelidirler. III- Özel güvenlik görevlileri ancak haklarındaki mahkûmiyet kararı kesinleşen kişileri yakalayabilirler. Özel gü­venlik görevlilerinin yakalama emri üzerine yakaladıkları kişiler ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Özel güvenlik görevlilerinin yakalama emri üzerine yakaladıkları kişileri nereye teslim etmelidir?

Soru 19:

Özel güvenlik görevlisine gösterilen kimliğin açıkça sahte olduğunun anlaşılması durumunda, özel güvenlik yetkisi aşağıdaki işlemlerden hangisini yapma yetkisine sahiptir?

Soru 20:

A bir eğlence tesisine girmek istemektedir. Kapıdaki özel güvenlik görevlileri ise A'nın çantasını X-Ray cihazından geçirmek suratiyle bir önleme araması yapmak istemektedirler. A söz konusu aramanın yapılmasına, arama izni olmadığı gerekçesi ile karşı çıkmaktadır. Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?