logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Özel Güvenlik Hukuku 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi anayasaya göre, milletlerarası hukukun meşru saydığı hâllerde savaş hâli ilânına yetkilidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kurum kavramını kuruluş kavramından ayıran temel özelliktir?

Soru 3:

İki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca (nihai olarak kazanç elde etme amacına) ulaşmak üzere birleştirmeyi üstlendiği sözleşme hangi kavram ile adlandırılır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi idari kolluğun özelliklerinden birisi değildir?

Soru 5:

Emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin verdiği görevleri yerine getiren silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvveti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Anayasaya göre, milletlerarası hukukun meşru saydığı hâllerde savaş hâli ilânına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği hâller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi kime aittir?

Soru 7:

Özel güvenlik himetinden yararlanmak konusunda kişiler tam bir serbestiye sahiptir. Milletvekilleri özel güvenlik hizmetinden yararlanmak zorundadır. Profesyonel spor dallarında yapılan müsabakalara katılanlar ile basketbol en üst ligindeki spor kulüpleri, müsabakalarda güvenliği sağlamaya yetecek sayıda özel güvenlik görevlisi bulundurmakla yükümlüdür. Özel güvenlik hizmetinden yararlanacaklara ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Kamu tüzel kişileri, 1982 Anayasası ve diğer mevzuata göre göre kaç türe ayrılmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdaki özel güvenlik hizmetinden faydalanabilecek olanlar ve örneklerinden hangisi yanlıştır ?

Soru 10:

I. 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. II. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalıdır. III. Ruhsat, kaymakamlıklardan alınır. Silah bulundurma ruhsatı ile ilgili hangisi doğrudur?

Soru 11:

Kolluk faaliyeti ve teşkilatı dışında, özel izinle ve özel hukuk çerçevesinde çalışan güvenlik elemanları ile kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasına ne ad verilir ?

Soru 12:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Hazine Müsteşarlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı Kamu ihale Kurumu Yukarıdakilerden hangileri tüzel kişiliğe sahip olmayıp da özel güvenlik hizmetinden yararlanabilmektedir?

Soru 13:

5188 Sayılı Kanunda göre tüzel kişiliği olmayan teşkilatlar, aşağıdaki kavramlardan hangisi altında ele alınmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yabancı gerçek kişilerin özel güvenlik görevlisi istihdam etmesine ilişkin doğru bir bilgidir?

Soru 15:

2945 sayılı Kanunda “Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik da^hil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması ve kollanması” şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Devletin, varlığına, bağımsızlığına ve egemenliğine yönelik dış tehditlerden korunmasına yönelik faaliyetlere ne ad verilir ?

Soru 17:

I. Vali II. Kaymakam III.İç İşleri Bakanı IV. Belediye Başkanı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kolluk makamlarındandır?

Soru 18:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 17. maddesi uyarınca kişilerin hakları hangi şıkta doğru olarak verilmiştir ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi idari kolluğun özellikleri arasında yer alır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi milli güvenlik kavramı kapsamında değerlendirilemez?