logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Hukukuna Giriş

Soru 1:

I. Maddi unsur II. Manevi unsur III. Hukuka ayırılık IV. Kusur Yukarıda verilenlerden hangileri suçta bulunması gereken unsurlardır?

Soru 2:

Suç işlendiği şüphesi üzerine gerçekte ortada suç teşkil eden bir fiil bulunup bulunmadığını araştırmak Ceza sorumluluğu için aranan koşulları belirlemek Ceza yargılamasında yer alan sujelerin hak ve yetkilerini düzenlemek Yukarıdakilerden hangileri ceza muhakemesi hukukunun konuları arasında yer almaktadır?

Soru 3:

F a i lin iş lem i ş o l d uğu f i i l n e den i y le kus u rl u s a yı l ı p s a yı l mama sı k e n d i si n e u yg ul an a ca k o l a n y a p t ı r ımın çeşidi bak ımı n d a n ön e m lidi r . F a i l , iş l e di ğ i f i i l bak ımı n d a n kus u rl u s a yı lı- yor s a h akk ı n d a “ c e z a ” y a p t ı r ımı u yg ul a nı r . B u n a k ar ş ı l ı k, f a i l iş lem i ş o l d uğu f i i lden d o l a y ı kus u rl u s a yıl a m ıyor s a c e z al an dı rı l ma sı m ü m k ün de ği ldi r . K us u rl u s a yıl am a y a n f a i le c e za y a p t ı r ımı u yg ul anam az i s e de o l a y ın ö z e l li ğ i n e gör e v e ş a rtl a r ının v ar lı ğ ı h a li n de ............................... u yg ul anab i l e c ek t i r . Yukarıdaki boşluğa uygun düşecek kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde görevin ifası şeklindeki hukuka uygunluk nedeni söz konusu değildir?

Soru 5:

I. Meşru savunma hukuka uygunluk sebebinin uygulanabileceği hallerde, kolluk görevlilerinin zor veya silah kullanma yetkisini düzenleyen kanun hükümlerine başvurulmaksızın, doğrudan TCK’nin meşru savunmaya ilişkin hükümlerine dayalı olarak değerlendirme yapılması gerekir. II.Kolluk görevlileri, bir saldırı durumu ve dolayısıyla meşru savunma hâlinde olmadan da belirli hâllerde silah kullanma yetkisine sahiptirler. Silah, bazı hallerde zor kullanma yetkisi bağlamında kullanılabilir. III. Kolluk kuvvetlerinin kullanacağı silahın ateşli silah olması şart değildir. IV.Kolluk görevlileri, hakkında yakalama veya tutuklama kararı verilmiş ya da hapis cezasına mahkûm edilmiş bir kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla da silah kullanabilirler. Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Her haksızlık kanunlarda suç olarak tanımlanmış değildir. Ceza hukuku toplumsal yaşamın ihlal edildiği her durumda devreye girer. Toplumsal yaşam bakımından önem taşıyan menfaatlerin ihlali suç olarak tanımlanır. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 7:

Özel güvenlik görevlileri aşağıdaki yerlerden hangisinde silahlı olarak görev yapabilirler?

Soru 8:

14 yaşındaki A ile cinsel ilişkiye giren 19 yaşındaki B, cinsel istismar suçundan başlatılan soruşturma ve neticesinde açılan kamu davasında A'nın rızasının olduğunu söylemiştir. A da rızasının olduğunu doğrulamıştır. Buna göre B'nin cezai sorumluluğuna ilişkin aşağıda verilen önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

İnsanın çevresindeki olayları gözlemleyebilme yeteneğine ne ad verilir?

Soru 10:

Karanlık bir yolda yürüyen K, arkasından hızla kendisine doğru gelmekte olan T’nin kendisine saldıracağını sanarak onu etkisiz hâle getirmiştir. K’nin cezai sorumluluğu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi yaş küçüklüğü ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 12:

Suçun yapısal unsurlarını, ceza sorumluluğu için aranan koşulları ve yaptırımları inceleyen ceza hukuku alt disiplini hangisidir?

Soru 13:

Akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye verilecek ceza aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hangi yaş grubunda çocukların cezai sorumluluk bakımından kusur yeteneğine mutlak bir şekilde sahip olmadıkları kabul edilmiştir?

Soru 15:

Kastın türleri ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi suçun maddi unsurlarından biri değildir?

Soru 17:

"Basit bir yaralama fiili ağır bir yaralamaya nazaran “daha az” hukuka aykırıdır." Yukarıdaki ifade hakkında ne söylenebilir?

Soru 18:

Kusur kavramı ve kusur yeteneği ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

I. Görevin ifası II. Meşru savunma III. Hakkın kullanılması IV. İlgilinin Rızası V. Suçun bilinmemesi Yukarıdakilerden hangileri hukuka uygunluk nedenleri arasındadır?

Soru 20:

İcrai bir davranışla işlenen bir suçun ihmali davranışla işlendiği hallerde aşağıdaki suçlardan hangisinden söz edilir?