Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin silahlı olarak görev yapamayacağı yerlerden biri değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Ticari işletmeler
I. İsnadın ispatı genel bir hukuka uygunluk nedenidir. II. Türk Ceza Kanunu Genel hükümler arasında yer verilen hukuka uygunluk nedenleri yalnızca katalog olarak sayılan suç tipleri bakımından uygulanabilir. III. Zorunluluk hali bir hukuka uygunluk nedeni değildir. Yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) Yalnız III
Aşağıdaki ceza hukuku kaynaklarından hangisi diğerlerinden farklıdır?
Doğru Cevap: B) Doktrin
Fiilin meydan gelmesi için irade şartı aranmaz. Fiilden söz edilebilmesi için, davranışı gerçekleştiren kişinin kusur yeteneğine sahip olması gerekmez. Fiil, mutlaka dış dünyada görünümü olan ve olmayan insan davranışlarının bütünüdür. Yukarıda fiil ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) Yalnız II
Mazur görülebilecek bir telaş, korku ve heyecan nedeniyle meşru savunmanın sınırının aşılmasının hukuki niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Kusurluluğu kaldıran neden
Aşağıdaki eylemlerden hangisi görevin ifası kapsamında değerlendirilemez?
Doğru Cevap: B) Başka suretle ele geçirilmesi imkânı mevcut olsa dahi kaçan kişiye karşı hedef alınılarak silahla ateş edilmesi
Aşağıdakilerden hangisi özel bir hukuka uygunluk nedenidir?
Doğru Cevap: D) İddia ve savunma dokunulmazlığı
I. Toplumsal yaşam bakımından hayati öneme sahip değerlerin ihlali karşılığında uygulanacak yaptırımları belirlemek. II. Toplumsal düzen koruma görevini kurallar koyarak gerçekleştirmek. III. Toplumun varlığını sürüdürebilmesi amacı ile normlar belirlemek. Ceza hukukunun temel işlevleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur.
Doğru Cevap: C) I ve II
Fiilin icrasının süreklilik arz ettiği suçlara ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Kesintisiz Suç
Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukuna kaynaklık eden başlıca kanunlardan değildir?
Doğru Cevap: D) İş Mahkemeleri Kanunu
……………………., davranışlarını hukukun gereklerine göre yönlendirebilme yeteneğidir. Yukarıda verilen cümledeki boşluğu doldurunuz.
Doğru Cevap: B) İrade yeteneği
Her suç tanımı norm ve yaptırım içerir. Toplumsal yaşamın devamı bakımından çok önemli olmayan değerlerin ihlali de suç olarak tanımlanabilir. Suç karşılığında öngörülen yaptırımlar yalnızca cezalardır. Suç ve ceza kavramlarına ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) Yalnız I
Cezalandırma hak ve yetkisi kim tarafından kullanılır?
Doğru Cevap: A) Devlet
I. Türk Ceza Kanununa göre güvenlik tedbirleri açısından kanunilik ilkesi geçerli değildir. II. Kanunun açıkça suç saymadığı br fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. III. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlernden baka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz. IV. İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza ihdas edilemez. Kanunilik İlkesi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) II, III ve IV
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesine TCK'da hangi ad verilir?
Doğru Cevap: A) Taksir
I. Anayasa II. Kanunlar III.Yüksek mahkeme kararları IV. Milletlerarası anlaşmalar V. Doktrin Yukarıdakilerden hangileri ceza hukukunun doğrudan kaynakları arasında yer alır?
Doğru Cevap: D) I, II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi kusurluluğu etkileyen hallerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) kendi isteğiyle alkol ve uyuşturucu almak
Haksızlık, kusur yargısının temelini oluşturur. Verilen ifadeye göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: A) Haksızlık olmaksızın kusur olmaz.
Aşağıdakilerden hangisi suçtan zarar gören olamaz?
Doğru Cevap: D) Tüzel kişi
Aşağıdaki şıklardan hangileri kanunun 30. maddesinde kastı kaldıran hata halleridir? I-Suçun maddi unsurlarında hata II-Suçun nitelikli unsurlarında hata III- Hukuka uygunluk nedenlerinin maddi şartlarında hata
Doğru Cevap: E) I-II-III