logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Hukukuna Giriş

Soru 1:

Hırsızlık hastalığı olan kleptomanide kişi, içten gelen ani ve karşı konulmaz dürtülerle hırsızlık suçunu işler. Çalınan eşyaların değerinin olup olmadığı önemli değildir. Kişi çok değerli şeyleri çalma imkânına sahip olsa da dürtülerinin yöneldiği eşyayı çalmayı tercih eder. Bu örnekte, kişinin cezalandırılabilmesi noktasında, kusurluluğu etkileyen nedenlerden hangisinin değerlendirilmesi gerekmektedir?

Soru 2:

Suçun unsurlarında, cezasında, güvenlik tedbirinde veya mahkûmiyetin kanuni neticelerinde sonradan yürürlüğe giren bir kanunla failin aleyhine olacak şekilde değişiklikler yapılması durumunda; sonraki kanun, yürürlüğe girdiği tarihten önce işlenmiş olan fiiller bakımından uygulanamaz. Fiil, işlendiği tarihten sonra yürürlüğe giren  kanun ile suç olmaktan çıkarılmış olsa dahi, işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna göre suç oluşturuyorsa fail cezalandırılacaktır. Lehe olan hüküm, önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak, ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir. Yukarıda ceza hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanması ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 3:

Birinci grup yaş küçükleri Üçüncü grup yaş küçükleri Akıl hastalığı olan kişiler 21 yaşını doldurmuş sağır ve dizsiz kişiler Yukarıdaki verilenlerin hangisi kusur yeteneğine sahiptir?

Soru 4:

Yaş küçüklüğü Akıl hastalığı Hukuka aykırı fakat bağlayıcı bir emrin yerine getirilmesi Yukarıdakilerden hangisi kusurluluğu etkileyen nedenler arasında yer alır?

Soru 5:

Ceza kanunlarının zaman bakımından uygulanmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

"Kusurluluk haksızlığın yapısal bir unsuru olmayıp haksızlığın varlığının tespitinden sonraki aşamada, failin cezalandırılabilmesi için fail hakkında bulunulan bir yargıdan ibarettir" ifadesi aşağıdaki terimlerden hangisini karşılamaktadır?

Soru 7:

Suçun yapısal unsurlarını, ceza sorumluluğu için aranan koşulları ve yaptırımları inceleyen ceza hukuku alt disiplini aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukunun doğrudan kaynaklarından değildir?

Soru 9:

Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi durumunda ceza aşağıdakilerden hangisine göre hükmolunur?

Soru 10:

İnsanı diğer canlılardan ayıran temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"Zorunluluk hali çerçevesinde işlenen fiil, ... bir fiildir" boşluğa hangi ifade getirilmelidir?

Soru 12:

Kişinin bir hukuka uygunluk nedeninin sınırını kasten aşması hâlinde Kişinin br hukuka uygunluk nedeninin sınırını taksirle aşması hâlinde Meşru savunmanın sınırının mazur görülebilecek heyecan, korkuveya telaş nedeniyle aşılmış olması durumunda Yukarıdaki belirtilen durumların hangisinde kişinin hukuka uygunluk nedeninde sınırı aşmış olmasına rağmen kusurlu olduğundan söz edilemez ?

Soru 13:

Her suçta bulunması gereken zorunlu unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukuna hakim olan ilkelerden biri değildir?

Soru 15:

Suç kavramına ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ceza hukukuna hakim olan ilkelerden değildir?

Soru 17:

"... işlenen fiille ilgili olarak failin şahsen kınanıp kınanmayacağı konusundaki yargıyı ifade eder." boşluk bırkaılan yere hangi sözcük getirilmelidir?

Soru 18:

. ………….. yaşını doldurmuş sağır ve dilsizlerde yaşın ceza sorumluluğu üzerinde bir etkisi yoktur. Bu kişiler hakkında akıl hastalarına ilişkin hükümler uygulanacaktır. Yukarıda verilen cümledeki boşluğu doldurunuz.

Soru 19:

Aşağıdaki kavramlardan hangisinin ceza kanunundaki yeri farklıdır?

Soru 20:

Suçun unsurlarından fiil ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?