logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ceza Hukukuna Giriş

Soru 1:

Süreli hapis cezası kanunda aksi belirtilmeyen durumlarda kaç aydan az olamaz?

Soru 2:

Suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir zamanın geçmiş olması durumunda, sanık hakkında kovuşturma işlemlerine devam edilmesine engel olan zaman aşımına ne ad verilir?

Soru 3:

Suça iştirak ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi karşılaşma suçları içerisinde düşünülebilir?

Soru 5:

A, B’ye öldürmek maksadıyla ateş ediyor ve onu yaralıyor. Yaralı vaziyette hastaneye kaldırılan B, ambulans ile götürülürken trafik kazası gerçekleşiyor ve ölüyor. Olaya göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi davanın veya cezanın düşmesine sebep olan etkenlerden değildir?

Soru 7:

I. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun oluşumu için en az üç kişinin bu amaç için bir araya gelmesi gerekir. II. Kamu görevinin terki veya yapılmaması suçunun oluşumu için en az dört kişinin bu amaç için bir araya gelmesi aranır. III. Rüşvet suçunda biri rüşvet veren diğeri rüşvet alan olmak üzere en az iki kişinin varlığı gerekir. Yukarıda örneği verilen çok failli suçlardan hangisi/hangileri, karşılaşma suçlarına örnek teşkil etmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi mala zarar verme suçunun nitelikli hallerinden değildir?

Soru 9:

I. Suçun teşebbüs aşamasında kalması hâlinde, teşebbüs hükümleriyle birlikte ilgili suça ilişkin norm birlikte uygulanırlar. II. Teşebbüse ilişkin hükümler, cezalandırılabilirliğin alanını daraltıcı nitelik taşırlar. III.  Teşebbüse ilişkin hükümler yardımcı norm niteliği taşırlar. Yukarıda verilen önermelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 10:

Sürücü hız sınırlarına riayet etmemesi nedeniyle duramayarak çarptığı bir yayayı yaralı bir vaziyette yol kenarında bırakıp kaçar ve neticede geç müdahale edildiği için yaya ölür. Bu olayla ilgili aşağıdaki ifadelerin hangisi doğrudur?

Soru 11:

"Fiilin gece vaktinde işlenmesi cezada artırım yapılmasını gerektiren nitelikli hâller olarak düzenlenmiştir(m. 149, f. 1)." ifadesindeki "gece vakti" hangi zaman aralıklarını tanımlamaktadır?

Soru 12:

Suçun işlenişine yaptığı katkıyla fiil üzerinde hakimiyet kuramayan suç ortağına ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıda kast ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kusurluluğu ortadan kaldıran hallerden değildir?

Soru 15:

Mağdurun yüzüne sprey sıkılarak etkisiz hâle getirilmesinden sonra üzerindeki değerli eşyaların alınması durumunda hangi suç işlenmiş olur?

Soru 16:

Fail gece karanlıkta iyi göremeyerek hasmına benzettiği birini uzaktan ateş ederek öldürmüştür. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Soru 17:

Öldürülen kişinin hayatı, suçun hangi özelliğidir?

Soru 18:

Suçun işlenmesinde kullanılan veya bir suçun konusunu oluşturan eşyanın ya da suçun işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin devlete geçirilmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Kanuni tarifinde hangi hareketlerle işlenebileceği hususunda herhangi bir özelleştirme yapılmayan suçlara ne ad verilir?

Soru 20:

I. Öldürmek kastıyla silahın etki mesafesi dışında bir uzaklıktan mağdura ateş edilmesi II. Failin öldürmek kastı ile ateş ettiği kişinin daha önce bir başka sebeple ölmüş olması III. Failin başkasına ait olduğu düşüncesi ile gerçekte kendisine ait olan malı çalması Yukarıda verilen örneklerden hangisinde/hangilerinde, suça teşebbüs açısından elverişsizlikten bahsedilebilir?