logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İnsan Hakları Bilgisi 1

Soru 1:

Geleneksel bir yaklaşımla haklar, pozitif haklar ve negatif haklar olmak üzere bir sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi pozitif haklarla ilişkilidir?

Soru 2:

Bazı şika^yetlerin konusu, örneğin, çok yakın bir yargısız infaz tehlikesi, tutuklanan bir kişinin işkenceye maruz kalma tehlikesi, tutuklanan bir kişinin, gereken özenin gösterilmemesi nedeniyle ölüm tehlikesi altında bulunduğu bir hastalığının olması gibi, gerçekleşmesi çok yakın olan ve insan haklarının ağır şekildeki ihlalleri ile ilgili olabilir. Bu durumlarda aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

Soru 3:

I. Yasaklayıcı II. Düzeltici III. Basit Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri önleyici rejimler arasındadır?

Soru 4:

Kişi hak ve hürriyetleri (civil rights) deyimi.............. Yüzyılda ortaya çıkan ve klasik demokrasiye temel olan bireyci doktrinle ilgilidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 5:

Osmanlı Devletinde insan haklarının tanınması yolunda atılan ilk önemli adım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İnsan haklarına modern şeklini veren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bazı hak ve hürriyetler, uluslararası, bölgesel ve ulusal insan hakları hukuku belgelerinde mutlak terimlerle ifade edilmiştir. Bu hakların hiç bir zaman sınırlanması mümkün değildir. Genellikle insan haysiyet ve onurunu korumayı amaçlayan bu haklar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 8:

Aşağıdaki haklardan hangisi kamu ahlakının korunması amacıyla sınırlanabilen  haklardan biri değildir?

Soru 9:

Osmanlı Devletinde insan haklarının tanınması yolunda atılan ilk önemli adım hangi gelişme atılmıştır?

Soru 10:

Osmanlı Devleti'nde insan haklarının tanınması yolunda atılmış ilk adım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Milli Güvenlik kavramına dayanılarak bazı hak ve hürriyetlerin sınırlanabileceği uluslararası, bölgesel ve ulusal hukuk sistemlerinde açıkça belirtilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu haklardan biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ile iltizam usulü kaldırılarak vergilerin taşrada seçilmiş tahsildarlar eliyle toplanmasına karar verilmiştir?

Soru 13:

Soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçları hakkında yargılama yapmak üzere, sürekli görevli Uluslararası Ceza Mahkemesi hangi protokol ile kurulmuştur?

Soru 14:

I. ve II. Dünya Savaşları"nda milyonlarca insanın hayatını kaybetmesi ve savaş sonrasında yine milyonlarca insanın temel haklarından mahrum bir ortamda yaşamak zorunda kalması, 20.yüzyılda insan haklarının niteliklerinden hangisinin güç kazanmasına yol açmıştır?

Soru 15:

1982 Anayasasına göre belirlenmiş olan olağanüstü haller hangisidir?

Soru 16:

İnsan hakları şartlarının hangisi yasal korunma sağlama yönü en güçlü olandır?

Soru 17:

Kişileri devlete ve topluma karşı koruyan hak ve hürriyetlere ne denir?

Soru 18:

1839 yılında ilan edilen Gülhane Hattı Hümayun-u aşağıdaki haklardan hangisini içermemektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden komitelerden hangisinde üyeler taraf devletlerce tayin edilen kişiler listesinden gizli oyla dört yıllık bir süre için seçilmekte; üyelerin yarısı iki yılda bir yenilenmektedir. Uzmanların seçiminde “Coğrafi dağılımdaki eşitlik” göz önünde bulundurulmaktadır.?

Soru 20:

I. Belirsiz bir kavramdır II. Anlamı zamana ve toplumun durumuna göre değişebilir. III. Halkın ve toplumun ekonomik ve sosyal yönden mutluluğu anlamına gelir. Genel refahın sağlanması ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?