logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İnsan Hakları Bilgisi 1

Soru 1:

Avrupa Tek Senedi hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 2:

Her hak, sahibine olumlu ya da olumsuz bir talepte bulunma yetkisi verir. Genellikle "özgürlük hakkı"(I).......................... "talep hakkı"ise(II).................... taleplerin dayanağı olabilir. Yukarıdaki boşluklara sırası ile aşağıdaki seçeneklerde verilen kavram öbeklerinden hangisi getirilmelidir?

Soru 3:

..............................................................

Soru 4:

Komitelerin sahip olduğu soruşturma yetkisinin en temel zayıf noktası aşağıdakilerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 5:

Olağanüstü hali kaldırma ve süreyi değiştirme yetkisi kime aittir?

Soru 6:

1954 tarihinde yürürlüğe giren Mültecilerin Hukukî Durumuna Dair Sözleşme (Cenevre Sözleşmesi) ile tarihte ilk kez bir mülteci tanımı yapılmış, mültecilerin hakları ve standartlarının çağdaş bir listesi verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi mültecilerin korunmasına ilişkin bu haklardan biri değildir?

Soru 7:

Osmanlı Devletinde doğrudan doğruya Batılı devletlerin baskısı ile yapılan ve Müslüman ile Hıristiyan tebaa arasında eşitlik getiren belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır?

Soru 9:

Tarihte ilk kez “mülteci” tanımının yapıldığı, mültecilerin hakları ve standartlarının çağdaş bir listesinin oluşturulduğu ve mülteci iadesinin sınırları ile geleneksel hukukta bulunan “geri gönder­meme” (non-refoulement) ilkesinin hüküm altına alındığı belge veya sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

“İnsanlar hür ve eşit doğarlar” ifadesi ilk kez hangi belgede yer almıştır?

Soru 11:

Komiteler, insan hakları ihlalleri ile suçlanan devletler veya bireylere yönelik şikâyetleri kabul etme yetkisine sahip, tipik yargı-dışı kuruluşlara ne denir?

Soru 12:

KSHS’nin düzenlediği hakların uygulanmasını gözetmek ve taraf devletlerin bu haklara saygı gösterip göstermediğini denetlemek amacıyla kurulmuş birimlere ne denir?

Soru 13:

Ekonomik ve Sosyal Konsey kaç üyeden oluşmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sınırlaması mümkün olmayan mutlak haklardan biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin başlıca özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Devletin görevlerinden birisi de sivil, kamusal ve siyasal alanda insan hakları kullanım- larına karışmamasıdır. İnsanlar, devlet müdahalesinden uzak bir şekilde, kendi dünya görüşleri ve tercihlerine göre kendi hayatlarını düzenleyebilmeli, eğer uygun görüyorlarsa başkalarıyla ortak amaç ve idealleri çerçevesinde, müdahaleden uzak bir şekilde, her türden gönüllü faaliyetler yapabilmelidirler. Yukardaki açıklamalar devletin insan haklarıyla ilgili hangi ödeviyle ilişkilidir?

Soru 17:

Uluslararası ceza mahkemesinin başkanı kaç yılda bir seçilmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi verili cümledeki boşluğu doğru şekilde tamamlar? "Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin taraf devletlerce uygulamaya geçirilmesi ve Sözleşmede yer alan hakların kullanılmasında taraf devletlerce alınan yasal ve idari tedbirler, ulusal düzeyde başvurulabilecek yasal ve idari başvuru yollarını içeren raporlar Sözleşmenin onaylanmasından itibaren bir yıl içinde ve her beş yılda bir ______________ komitesine verilmelidir."

Soru 19:

Devletin, denetim organının sözleşmenin ihlaline ilişkin şika^yetleri inceleme yetkisini kabul ettiğini de bildirmiş olması gereklidir. Dayanağını, sözleşmenin onaylanmış ve öngörülen özel denetim organının yetkisinin tanınmış olmasından aldığından, bu sistemler ________ olarak nitelendirilir. Verilen cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır?

Soru 20:

Her hak bir hürriyetle bağlantılı bulunduğundan, temel haklar içindeki hürriyetleri diğerlerinden ayırmak için onlara......................demek mümkündür. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerde verilen kavramlardan hangisi getirilmelidir?